Risc mare pentru milioane de români. De astăzi se plătesc penalităţi

Începând cu data de 1 octombrie 2020, primăriile vor percepe penalități pentru cei care au uitat să își achite impozitele pe proprietăți și pe autoturisme.

RomaniaTV.net
30 sept. 2020, 04:35
Risc mare pentru milioane de români. De astăzi se plătesc penalităţi

Potrivit Codului Fiscal, penalitățile care vor fi aplicate celor care nu și-au plătit impozitele nici în faza a doua, cuprinsă între 1 iulie 2020-30 septembrie 2020, vor fi de 0,1 la sută pe zi din suma totală datorată. De exemplu, dacă aveți impozite cumulate de 300 de lei, majorarea zilnică va fi de 30 de bani, până la achitarea sumei datorate.

Impozitele locale sunt plătite de toți românii care au în proprietate o casă, un apartament, un teren sau un autoturism. În acest acest an, Guvernul Orban a emis o derogare de la plata acestor impozite, în sensul în care toate persoanele care plăteau în totalitate sumele datorate, primeau o reducere de zece la sută, dacă au plătit până la data de 30 iunie 2020.

România ar putea fi singurul stat din UE care cheltuie cu creşterile de salarii şi pensii mai mult decât încasează din taxe şi impozite

Codul Fiscal impune administrațiilor publice locale să etapizeze în două tranșe plata acestor impozite, respectiv data de 31 martie, dată până la care cel care plătește impozitul beneficiază de o reducere de 10 la sută, și data de 30 septembrie, dată până la care persoana plătitoare poate achita sumele datorate fără plata unor majorări.

Proprietarii de imobile pot fi scutiți de la plata chiriei

Potrivit Legii 62/2020, proprietarul unui imobil închiriat ar putea fi scutit de la plata impozitului anual, doar dacă va fi de acord cu reducerea chiriei cu un procent de 30 la sută. „Prin derogare de la prevederile art. 84 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2020 nu sunt venituri impozabile veniturile din cedarea folosinței bunurilor imobile obținute în baza unor contracte de închiriere/subînchiriere sau uzufruct”, se arată în noua lege.

Pentru a beneficia de această prevedere, proprietarul trebuie să știe că poate beneficia de această scutire de la plata impozitului, doar dacă pe perioada anului 2020 va reduce cuantumul chiriei, cu cel puțin 30%, față de contravaloarea folosinței bunului imobil aferentă lunii februarie 2020.

De asemenea, noua lege mai prevede că plata chiriilor poate fi amânată la cerere. „Operatorii economici, practicanți ai profesiilor liberale, entitățile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau ale căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020, față de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgență, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgență, pot amâna la cerere, fără plată de dobânzi și penalități, plata chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuințe”.