Rise Project: "Am negociat incognito cu Clanul Cămătarilor. Am regăsit ulterior milionul de măşti şi în achiziţiile de stat" VIDEO

Publicat: Joi, 02 Iulie 2020 19:12 // Actualizat: Joi, 02 Iulie 2020 19:18 // Sursa: romaniatv.net

În plină stare de urgenţă, riseproject.ro a negociat cu camera ascunsă cumpărarea de măşti chinezeşti de la clanul Cămătarilor.

"Sănătatea ta este în mâinile unor sindicate interlope. Am negociat incognito cu Clanul Cămătarilor, la mijlocul stării de urgență, ca să cumpărăm un milion de măști de la o grupare din China Town. Nu e un caz izolat. Așa am penetrat un fenomen de proporții continentale. Crima organizată operează cu certificate false, iar marfa contrafăcută inundă populația, în timp real, prin intermediul contractelor guvernamentale masive", scrie Rise Project în ultima anchetă.

"Chiar în zilele de vârf ale pandemiei, când medicii se îmbolnăveau pe capete în spitale din cauza crizei de echipamente, Clanul Cămătarilor intermedia pe piața neagră milioane de măști chirurgicale, aduse de la depozitul unei grupări din China Town. 

La adăpostul certificatelor false, crima organizată afectează sănătatea populației, prin intermediul contractelor guvernamentale, cu marfă contrafăcută. RISE a identificat măștile de contrabandă în achiziții publice, la instituții precum poliția locală sau Protocolul de Stat.

Negocierile incognito s-au purtat pe aplicații electronice, în benzinării, într-o vilă din Sectorul 2 al Capitalei sau în fața unei florării din zona Pieței Obor. 

Fenomenul contrabandei cu echipamente de protecție a căpătat proporții continentale. Autoritățile europene verifică acum firmele care au certificat și măștile intermediate de interlopi în România.

RISE a testat măștile negociate cu ginerele lui Sile Cămătaru în laboratorul special al Armatei. În mod ironic, sunt mai bune decât cele cumpărate de Guvern, prin Unifarm, de la o complice a Clanului Sportivilor"

18 aprilie 2020 / Puțin trecut de ora 13 pm.

Marius Hrescu

Suntem în sâmbăta de Înviere, la mijlocul stării de urgență. Mâine vine Paștele ortodox, dar Bucureștiul e mai gol ca niciodată. Parcă suntem numai noi pe stradă.

Într-o benzinărie Lukoil din Sectorul 3, îl cunoaștem însă pe Radu Neag. Este primul intermediar dintr-un șir lung și complicat. Vinde echipamente medicale și de protecție. Are în jur de 40 de ani și un aer ușor boem. I-am spus că suntem oameni de afaceri, nu jurnaliști. Am mai vorbit pe internet despre prețuri, cerere și ofertă.

Facem cunoștință acum și ne anunță scurt: "Va trebui să mergem mai departe." Dă câteva telefoane, apoi ne punem în mișcare.

Mașina lui rămâne pe loc, plecăm împreună spre Sectorul 2, prin cartierul Pantelimon. Următoarea oprire: benzinăria MOL de pe Șoseaua Colentina. E aproape 14 pm.

În câteva minute apare un bărbat scund și firav. Îl cheamă Marius Hrescu și intermediază chinezării. Aproape orice: de la jucării pe Emag, la ibrice și răzătoare.

Coboară dintr-un Smart bleumarin, echipat corespunzător cu mască chirurgicală și niște mănuși de bucătărie din silicon. Într-o mână ține un telefon, în cealaltă o servietă din piele. Pare ușor derutat. Ne identifică într-un sfârșit, dar salută de la distanță.

"Trebuie să vină și ceilalți", auzim o voce subțire din spatele filtrului care îi acoperă jumătate din față.

CONTABILA DE OPERAȚIUNI

Următoarea e Raluca Dascălu. Coboară dintr-un BMW X3 negru. Minionă, subțire, tot la vreo 40 de ani. Răspunde de hârtii, deși arborează un aer de vacanță. Zâmbește cald și își cere scuze că a venit în trening.

Cu doamna urmează să vorbim despre factură și să semnăm un soi de contract, pe care va fi trecut și contul bancar unde trebuie să facem plata. 

Raluca Dascălu, contabila din ecuație / Foto: RISE Project

Raluca Dascalu are un cazier fiscal bogat. Companiile falimentare pe care le-a administrat în ultimul deceniu au lăsat în urmă datorii de milioane de lei la bugetele publice, bănci și alți creditori. A trebuit să facă potecă în instanțe ca să-și scape averea personală, în numeroasele procese de executare silită începute pe numele ei.

Uneori i-a reușit, alteori a obligat-o instanța să plătească sute de mii de lei ca să mai stingă din creditele luate de companiile sale sau din împrumuturi de la parteneri. La un moment dat, un SRL i-a făcut chiar o plângere penală, dar s-a clasat prin 2012.

Raluca e căsătorită cu Gabriel Dascălu, 45 de ani, mic antreprenor în construcții. Pe numele lui e BMW-ul negru pe care îl conduce. Și soțul are incidente de plată la activ.

Mai cunoscută ar fi însă o asociată de-a Ralucai, Simona Chițac, descoperită de tabloide când un fost iubit i-a incendiat mașina în 2017. Domnul pasional, umblat pe la emisiuni mondene, se numește Daniel Onoriu, este campion național la motociclism, pilot de raliuri, dar și nepot al legendarei soliste Gabi Luncă. Ceea ce-l face automat nepotul lui Emanuel Onoriu, fiul cel mare al artistei și, totodată, starostele clanului țigănesc din Dămăroaia care înalță haotic blocuri în cartierul Bucureștii Noi.

Prietenia “contabilei” cu diva Simona Chițac datează din vremurile în care cea din urmă era perechea pilotului Daniel Onoriu. Au fost partenere până în 2016 în firma de PR (In Progress Media) controlată de Chițac. Agenția a prestat evenimente și comunicare pentru branduri precum BCR Leasing, Academia Militară, BGS (securitate privată), Superkombat (gală de kickboxing) etc

“PENTRU MINE, BANII SUNT O CONSECINȚĂ” 

Benzinăria devine neîncăpătoare, când contabila ni-l introduce pe al treilea intermediar, ajuns la scurt timp după ea cu un Range Rover negru, tunat. Sunt prieteni mai vechi. Intră în scenă Radu Mateescu.

Înalt, ras în cap, are aproape 34 de ani și lucrează de 13 în asigurări. Acum e manager la Broadspire România, parte a concernului american Crawford.

Radu Mateescu, broker de măști și echipamente medicale

Mateescu are anturaj comun cu Raluca și promovează intens clubul de motociclism al pilotului Daniel Onoriu (Motorsport Race Management – MRM).

Își cultivă imaginea unui afacerist de top. Sintagma “om de succes” se regăsește în multe dintre postările lui recente. De regulă, împerechează citate motivaționale din el însuși cu propriile ipostaze de baștan. Cu ceas de aur pe mâna stângă și trabuc în dreapta, în mașină sau pe lângă ea, că e plajă în Mamaia sau braseria Lido din București –  Radu Mateescu trăiește pe Facebook visul american.

Menține ostentația și personal. “Pentru mine banii sunt o consecință”, ne mărturisește la capătul unui monolog auto-dedicat, pe parcursul căruia ne arată o brățară de membru într-un “gentlemen’s club” de afaceri. Nu-și dă jos ochelarii scumpi de soare nicio secundă și se joacă permanent cu cheile de la SUV.

Zăbovim încă în benzinărie. Mai așteptăm pe cineva care face legătura directă cu importatorul și, până atunci, Mateescu ne descrie combinația. Aflăm, cu ocazia asta, că sunt mai multe rețele care tranzacționează măști în București, fiecare cu depozitul ei.

 suntem împărțiți, că în viața de zi cu zi asta nu e activitatea noastră principală. Eu lucrez pentru un concern mare, american, sunt directorul lor de dezvoltare pe Europa. Dar, fiindcă am networkingul atât de bogat, mi-a picat în mână și asta. Practic, noi suntem primii care avem marfa reală și conformă” – se laudă cu aplomb ultimul venit.

Gruparea nu are doar măști de vânzare, mai spune Mateescu, ci și combinezoane de protecție sau mănuși chirurgicale. 

Omul vorbește ca un consultant de vânzări la televizor: “Mergem la un nivel foarte ridicat de calitate și stăm foarte bine la certificate, pe partea de combinezoane. Unifarmul a luat tot de la noi, de aia sunt relaxat. Noi le ducem peste tot, spitale, nu-i problemă. Și sunt foarte bune prețurile. Avem viziere, mănuși made in Germany. Marfă de calitate, nu mizerii. Prima mână.”

Dar Mateescu nu apucă să termine, că apare al cincilea personaj într-un Audi A6 gri. Omul cu cheile de la depozit, ni se explică. Adică, cel care asigură protecția.

CLANUL CĂMĂTARILOR 2.0

Este semnalul că putem să mergem spre locație. Ne urcăm toți în mașini și pornim în coloană spre așa-zisul depozit. 

Ultima oprire e tot la o benzinărie MOL, cea de pe șoseaua Fundeni. Din dreapta mașinii Audi coboară ultimul comisionar din lanț. Solid, cu un tatuaj tribal pe piept și tradiționalul tricou Armani mulat – pare un tip umblat des pe la sala de forță.

I se spune Manu Bombardieru, dar în buletin îl cheamă Emanuel Daniel Dan. Are 38 de ani și este ginerele temutului lider interlop Sile Cămătaru. El dă tonul mai departe.

Mai mult detalii pe riseproject.ro

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8358
RON
14 Aug
noapte 19 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H