Rishi Sunak va fi noul premier al Marii Britanii. El a fost deja ales preşedintele Partidului Conservator

Rishi Sunak a fost desemnat luni noul lider al Partidului Conservator luni şi urmează să devină premier al Regatului Unit, după ce Penny Mordaunt s-a retras luni din alegerile interne, urmând exemplul lui Boris Johnson, în urma demisiei din post a lui Liz Truss după 44 de zile de mandat.

24 oct. 2022, 16:24
Rishi Sunak va fi noul premier al Marii Britanii. El a fost deja ales preşedintele Partidului Conservator

”Ne-am ales viitorul premier”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Penny Mordaunt. Ea şi-a recunoscut înfrângerea şi îl asigură pe Rishi Sunak de susţinerea sa.

Sunak a fost declarat luni noul lider al Partidului Conservator de şeful Comitetului 1922 al parlamentarilor conservatori, ceea ce îl va aduce în postura de a ocupa funcţia de prim-ministru. Comitetul 1922 stabileşte regulile pentru selectarea şi schimbarea liderului Partidului Conservator.

Citeşte şi Lovitură de teatru, Boris Johnson a renunţat la tentativa de a redeveni premierul Marii Britanii. În noile condiţii, numele noului prim-ministru e cunoscut în proporţie de 99%

Contracandidata sa Penny Mordaunt a anunţat că se retrage din cursă pentru că nu a a obţinut suficient sprijin din partea parlamentarilor conservatori. „Această decizie este una istorică şi arată, încă o dată, diversitatea şi talentul partidului nostru. Rishi are sprijinul meu deplin„, a anunţat Mordaunt într-un comunicat.

Sunak, în vârstă de 42 de ani şi fost ministru de finanţe, va deveni al treilea premier al Regatului Unit în mai puţin de două luni.

Citeşte şi Boris Johnson s-a întors din vacanţa din Caraibe, ca să candideze iar la postul de premier. Pantalonii aproape picau de pe el când a salutat mulţimea FOTO

Averea lui Rishi Sunak este estimată la 730 milioane lire sterline, astfel că va deveni primul şef de guvern din istoria Marii Britanii mai bogat decât însuşi regele.