Ro-alert în cascadă: 14 apeluri avertizează în legătură cu prezenţa urşilor în Harghita

În acest an, jandarmii au înregistrat 127 solicitări de îndepărtare a urşilor, iar anul trecut până pe data de 20 iunie 2021 au fost înregistrate 134 de apeluri prin 112.

20 iun. 2022, 14:10
Ro-alert în cascadă: 14 apeluri avertizează în legătură cu prezenţa urşilor în Harghita

Ro-Alert în zona montană. Potrivit jandarmilor din Harghita, în perioada 14-20 iunie, au fost primite 14 apeluri la 112 prin care era semnalată prezenţa unor urşi în localităţile Jolotca, Borsec, Topliţa, Hodoşa, Feliceni, Băile Tuşnad, Frumoasa şi Dealu.

Din cele 14 cazuri, a fost nevoie de intervenţia efectivă a echipelor de intervenţie în 8 dintre acestea. În această perioadă, cele mai multe apeluri prin care era semnalată prezenţa urşilor în interiorul sau la marginea localităţilor au fost făcute din oraşul Borsec, respectiv 8.

Un urs umblă liber în apropierea Capitalei. Autorităţile nu pot lua măsuri atât timp cât animalul nu pune în pericol viaţa oamenilor

În ceea ce priveşte apelurile din oraşul Borsec, primul a fost făcut marţi, o femeie anunţând prezenţa unei ursoaice cu 3 pui în centrul localităţii, echipa de intervenţie îndepărtând animalele sălbatice în afara zonelor locuite. Următoarele 3 apeluri din această localitate au fost făcute în zilele de miercuri şi joi, fiind semnalată de fiecare dată prezenţa a câte unui urs, dar de fiecare dată acesta nu a mai fost găsit la faţa locului de către echipajele de jandarmerie. Vineri şi sâmbătă, au fost primite câte 2 solicitări din Borsec, urşii fie au fost îndepărtaţi în afara zonelor locuite, în 2 situaţii din totalul de 4, fie au părăsit singuri zona unde fuseseră semnalaţi. Pe timpul intervenţiilor nu au fost constatate pagube şi nici alte incidente.

Singurul apel din Jolotca, comuna Ditrău, a fost făcut în data 14 iunie, fiind semnalată prezenţa unui urs pe un câmp de cartofi din apropierea unei mine. Animalul sălbatic a fost îndepărtat înspre pădure de către echipajul de jandarmerie trimis la solicitare.

Miercuri, au mai fost primite alte 3 apeluri din Topliţa, Hodoşa şi Feliceni, în toate situaţiile fiind nevoie de intervenţia fie a unui echipaj de jandarmerie, fie a echipei de intervenţie. Singurul apel primit în această perioadă din Băile Tuşnad, a fost făcut în data de 17 iunie, un bărbat anunţând prezenţa unui urs în apropierea gării. Animalul sălbatic a fost îndepărtat de către jandarmi.

Imagini incredibile filmate în Vrancea. Un urs a fost surprins în vârful unui cireș VIDEO

Sâmbătă, o femeie din comuna Frumoasa, anunţa prezenţa unui urs într-un copac din curtea sa. Echipajul de jandarmerie trimis la faţa locului a fost nevoit să îndepărteze, în primă instanţă, câinii proprietarei din apropierea copacului, permiţând astfel ursului să coboare, acesta fiind îndepărtat ulterior înspre pădure.

Ultimul apel al acestei perioade a fost făcut din comuna Dealul, duminică, de această dată însă, echipa de intervenţie nu a trebuit să intervină, ursul plecând singur în pădure.

În acest an, jandarmii au înregistrat 127 solicitări de îndepărtare a urşilor, iar anul trecut până pe data de 20 iunie 2021 au fost înregistrate 134 de apeluri prin 112.