Un urs umblă liber în apropierea Capitalei. Autorităţile nu pot lua măsuri atât timp cât animalul nu pune în pericol viaţa oamenilor

Panică în apropierea Capitalei. Un urs umblă liber prin localitățile aflate la doar 20 de kilometri de București.

17 iun. 2022, 21:17
Un urs umblă liber în apropierea Capitalei. Autorităţile nu pot lua măsuri atât timp cât animalul nu pune în pericol viaţa oamenilor

Ursul a fost văzut dimineață la Palatul Snagov, apoi a dispărut în pădure, într-o zonă în care localnicii merg frecvent la picnic. Autoritățile pasează însă responsabilitatea şi spun că nu pot interveni atât timp nu există oameni răniți sau distrugeri.

Urs liber în apropierea Capitalei. Autorităţile nu pot face nimic

Animalul a fost văzut prima dată, joi, lângă pădurea Scroviştea. Imediat lângă pădure începe zona de case. Locuitorii se tem să îşi mai părăsească locuinţele ca nu cumva să se întâlnească faţă în faţă cu ursul. Oamenii au fost avertizați printr-un mesaj Ro-Alert să stea în case și să anunțe poliția dacă văd animalul.

Din spusele celor de la Prefectură, în momentul de faţă ursul nu s-ar mai afla în judeţul Ilfov, ci în Prahova, într-o pădure din apropiere de localitatea Gherghiţa. Totuşi, vânătorii şi pădurarii rămân cu ochii în patru, ca o măsură de precauţie.

Din moment ce ursul nu a fost agresiv şi nici nu a ajuns în zone locuite, acesta nu poate fi împuşcat. Dacă va fi văzut din nou în Ilfov va fi tranchilizat şi transportat într-o pădure de munte.

Citeste si Urşii se apropie de Bucureşti. Alertă pentru locuitorii din Ciolpani!

Măsuri împotriva ursului, doar dacă atacă

Într-un mesaj postat pe Facebook, ministrul Mediului Tanczos Barna a afirmat că autorităţile nu au niciun motiv să intervină atât timp cât animalul nu pune în pericol viaţa oamenilor. Oficialul mai spune că animalul poate fi relocat doar la solicitarea gestionarului fondului cinegetic (Romsilva – n.red.), care are la dispoziție Ordinul de Ministru în vigoare prin care a aprobat cotele de prevenție si intervenție.

Un urs a fost observat pe camerele de supraveghere în zona pădurii Scroviștea de lângă București. Locul ursului este în pădure, în habitatul lui natural. Nu avem un motiv să intervenim, cât timp ursul nu reprezintă un pericol pentru oameni sau bunuri.

Era de așteptat ca exemplare de urs să ajungă și în zona de câmpie dat fiind faptul că, an de an, crește numărul județelor unde apare acest mare carnivor, respectiv crește numărul atacurilor și se înmulțesc daunele provocate de această specie.

În cazul în care exemplarele de urs devin agresive și pun in pericol viața omului și bunurile acestuia avem posibilitatea intervenției imediate aprobate prin OUG, la inițiativa mea. Iar în cazul în care gestionarul fondului cinegetic solicită Ministerului Mediului relocarea ursului, avem la dispoziție Ordinul de Ministru în vigoare prin care am aprobat cotele de prevenție si intervenție„, a scris ministrul pe Facebook.

Citeste si Bărbat fugărit de urși după ce a ieșit dintr-un tunel de pe Transfăgărășan. Incidentul a fost filmat – FOTO, VIDEO

Şi primarul localității Ciolpani din județul Ilfov, Călin Bogdan Cristian, a anunțat, vineri, pe Facebook, că oamenii de la Ocolul Silvic și de la Garda Forestieră au avertizat că în zonă a fost găsit un urs ”care ar putea fi periculos”.