RO-Alert în Sibiu. Un urs se plimbă de 24 de ore prin oraş. Joi a fost văzut în zona aeroportului

Un urs se plimbă, încă de miercuri dimineața, prin municipiul Sibiu. Acesta a fost observat prima oară în cartierul Ștrand, iar joi dimineața a ajuns în zona Aeroportului. Pe telefoanele sibienilor au fost trimise mesaje RO-Alert.

11 mai 2023, 09:29
RO-Alert în Sibiu. Un urs se plimbă de 24 de ore prin oraş. Joi a fost văzut în zona aeroportului

Prezenţa unui urs, a fost semnalată miercuri seară într-un cartier al Sibiului, joi dimineaţă, animalul fiind căutat în zona aeroportului, anunţă Primăria. ”În această noapte, în jurul orei 23.00 a fost semnalată prezenţa unui urs în zona cartierului Magnolia. O echipă formată din echipaje ale IPJ, Jandarmeriei şi Poliţiei Locale au patrulat zona pe parcursul întregii nopţi, fără a-l identifica”, transmite joi municipalitatea.

VIDEO Dacian Cioloş a „reperat” un urs în pădure de Ziua Muncii: „L-am aşteptat să plece”

La ora 5.50 în această dimineaţă ursul a fost identificat în zona Detaşamentului pentru pompieri de lângă Aeroport.
”În locaţie s-au deplasat reprezentanţi ai Jandarmeriei, Poliţiei Locale, Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ai Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei, împreună cu un medic veterinar contractat de Primărie pentru astfel de situaţii şi şeful Fondului Cinegetic. Animalul a părăsit însă această zonă”, precizează instituţia.
În prezent, ursul este căutat în continuare în zona Aeroportului.

Bacău: Bărbat plecat la cules de ciuperci în pădure, atacat de urs

Un bărbat de 69 de ani din judeţul Bacău a fost rănit, miercuri, de un urs, fiind transportat la sputal. Bărbatul intrase îăn pădure pentru a culege ciuperci.

”În această dimineaţă, în urma unui apel la numărul unic de urgenţă 112, un echipaj din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău a fost direcţionat în zona împădurită a localităţii Oituz, unde un bărbat a fost rănit de un urs”, a transmis, miercuri, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bacău.

Sursa citată a precizat că jandarmii s-au deplasat în scurt timp şi l-au găsit pe bărbatul în vârstă de 69 de ani în zona de camping din localitate, acesta reuşind să coboare singur din zona împadurită.

Ro-Alert în Harghita după ce o ursoiacă şi cei trei pui s-a plimbat nestingherită pe strada unei localităţi
”Bărbatul, care intrase în pădure pentru a culege ciuperci, a fost atacat din spate de o ursoaică, dar a avut noroc de faptul că,  după câteva momente, aceasta s-a îndepărtat şi a renunţat la intenţiile agresive. Deoarece avea nevoie de îngrijiri de specialitate şi era foarte speriat de cele întâmplate, bărbatul fost preluat de către un echipaj medical, sosit la locul apelului”, a mai transmis sursa citată.

Echipajul de jandarmerie a rămas în zonă şi a patrulat pentru monitorizarea situaţiei şi pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent.

Jandarmii le recomandă cetăţenilor să apeleze numărul unic de urgenţă 112 când văd animale sălbatice în zona aşezărilor umane, deoarece acestea pot reprezenta un real pericol atât pentru oameni, cât şi pentru animale.

Cote de prevenţie la urs brun – Tanczos Barna: Viaţa umană este mai presus de orice / Agent Green: Ordinul conţine erori crase din punct de vedere legal, ştiinţific şi moral

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă, joi seară, că a dezbătut ordinul care stabileşte cotele de prevenţie la urs brun cu specialiştii şi reprezentanţii ONG-urilor de mediu şi a transmis că ”viaţa umană este mai presus de orice”. Reprezentanţii Agent Green afirmă, însă, că ordinul supus dezbaterii conţine erori crase din punct de vedere legal, ştiinţific şi moral şi va amplifica problema în loc să o rezolve. Organizaţia susţine că se vizează împuşcarea a 486 de urşi, predominant masculi mari, ”adică exact interesul industriei de vânătoare”.

”Viaţa umană este mai presus de orice! Implementăm planul de acţiune pentru specia urs brun protejând viaţa umană”, a scris, joi seară, pe Facebook, ministrul Mediului.

Tanczos Barna anunţă că a avut trei ore şi jumătate de dezbateri intense între reprezentanţii ministerului, specialişti, reprezentanţii asociaţiilor de vânători, autorităţi locale, precum şi reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu şi ai presei despre proiectul de ordin care stabileşte cotele de prevenţie la urs brun.

”Ordinul de ministru face parte dintr-un set de măsuri pe care le-am pregătit şi implementat pentru a avea o abordare ştiinţifică, raţională, responsabilă. În ultimii doi ani şi jumătate am pornit estimarea populaţiei de urs brun prin probe genetice, am reglementat intervenţia imediată acolo unde există un pericol iminent şi am pornit un program de finanţare pentru garduri electrice”, a mai scris ministrul.

Acesta susţine că  în noul ordin a stabilit cote de prevenţie şi intervenţie pe baza raportului privind studiul de estimare a populaţiei de urs, printr-o formulă matematică.

 

”Principiile de la care am pornit sunt cele legate de conflictul om-urs: s-a avut în considerare numărul de pagube, valoarea pagubelor, numărul de atacuri asupra persoanelor”, a mai transmis ministrul.

Organizaţiile de mediu consideră, însă, că stabilirea unor cote de prevenţie nu va rezolva problema.

”Se vizează spre împuşcare 486 de urşi predominant masculi mari, adică exact interesul industriei de vânătoare, ori aceşti urşi mari sunt cel mai bun mecanism de reglare a populaţiei de urşi”, a transmis Gabriel Păun, reprezentant Agent Green.

Potrivit acestuia, estimările Ministerului Mediului că ar fi 8.000 de urşi în România sunt ”cu mult peste densitatea optimă calculată de specialişti”.

O petiţie lansată de Agent Green împotriva împuşcării urşilor a adunat peste 80.000 de semnături.

Agent Green a transmis o scrisoare deschisă ministrului Mediului şi cere retragerea ordinului. ”Considerăm că proiectul de ordin pe care l-aţi supus dezbaterii publice conţine erori crase din punct de vedere legal, ştiinţific şi moral de la prima până la ultima pagină şi vă solicităm să îl retrageţi imediat (…) Proiectul nu abordează cauza problemei ci doar efectul acesteia. În forma supusă dezbaterii, proiectul va amplifica în mod cert problema. Adică mai multe conflicte om-urs, mai multe pagube, pierderi de vieţi şi destructurarea populaţiei de urs. Şi cel mai grav, la finalul lecturii proiectului de ordin am realizat că ceea ce Dvs numiţi studiu pentru justificarea uciderii planificate a 486 de urşi nu prezintă sub nicio formă impactul asupra populaţiei de urs brun”, se arată în scrisoare.

Activiştii de mediu combat apoi, punct cu punct, prevederile ordinului criticat. Organizaţia a transmis că nu susţine măsura letală sub nicio formă.