Robert Cazanciuc, preşedintele Senatului: „Proiectul de lege privind starea de alertă este o altă dovadă de incompetenţă a guvernului”

Președintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a calificat drept o dovadă de incompetență și de sfidare din partea guvernului proiectul de lege privind starea de alertă și trimiterea lui Parlamentului pentru dezbatere și adoptare în procedură de urgență.

RomaniaTV.net
11 mai 2020, 11:54
Robert Cazanciuc, preşedintele Senatului: „Proiectul de lege privind starea de alertă este o altă dovadă de incompetenţă a guvernului”

„Din păcate, nu e decât o altă dovadă de incompetență, dacă nu de sfidare din partea guvernului. Președintele României cred că a anunțat în urmă cu două săptămâni că nu va prelungi starea de urgență și că va fi o stare de alertă. Reglementările în vigoare din 2004, era foarte clar pentru toată lumea că nu acoperă situația de sănătate publică din România. Noi, în momentul de față, nu avem testare în masă. Toată lumea vrea să relaxăm, în primul rând, economia. Toți vrem să ieșim cât se poate de repede pe stradă, să nu avem niciun fel de restricții. Dar trebuie să știm că acest lucru poate fi făcut în siguranță”, a declarat Robert Cazanciuc.

Acesta a calificat ca „iresponsabil” gestul de a cere ca un proiect de o asemenea importanţă să fie dezbătut în doar câteva zile.

„Mi se pare complet iresponsabil să vii astăzi să spui că noi trebuie să trecem în patru zile, în cinci zile, prin ambele Camere ale Parlamentului un proiect de lege. Putem să facem acest lucru, dar e o lipsă de respect față de poporul român, față de Parlament, să nu ai parte de o dezbatere cu adevărat importantă, largă, pe un proiect de act normativ care privește o țară întreagă. Avem timp oare să dezbatem în mod serios dacă este nevoie de anumite restricții? Despre ce este vorba acolo?”, a susținut preşedintele interimar al Senatului.

„Trebuie să știm foarte clar: din 15 mai, oamenii pot să iasă în siguranță sau nu pe stradă? Pot să meargă în siguranță sau nu la locul de muncă? Sunt curios dacă guvernul are în spatele acestui proiect un studiu științific care să dea siguranță românilor că din 15 mai (…) pot să iasă în siguranță din casă. Parlamentul cu siguranță va dezbate cât se poate de repede un proiect de act normativ venit de la guvern pe starea de alertă”, a încheiat Cazanciuc.

Citeşte şi: Orban îl avertizează pe Marcel Vela: „CCR judecă miercuri sesizarea privind starea de alertă. Trebuie să ne pregătim”