Robert Cazanciuc, reacţie la discuţia Hrebenciuc-Şova privind proiectul amnistiei şi graţierii

Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, a declarat, vineri, că nu a fost contactat nici de Viorel Hrebenciuc, nici de Dan Şova pentru modificarea sau elaborarea unui proiect legislativ privind amnistia şi graţierea.

24 oct. 2014, 08:48
Robert Cazanciuc, reacţie la discuţia Hrebenciuc-Şova privind proiectul amnistiei şi graţierii

Robert Cazanciuc a precizat că el nu poate împiedica pe nimeni să vorbească despre ministrul Justiţiei.

‘Nu, nu m-au contactat. (…) Eu acum nu pot să împiedic oamenii să discute despre ministrul Justiţiei, fiecare e liber să facă acest lucru. (…) Nu am ce să fac decât să iau act”, a spus ministrul.

Cazanciuc a criticat faptul că justiţia este o temă de campanie electorală.  „Independenţa justiţiei este o temă de campanie sau nu dacă e tratată serios. Dacă ne cantonăm în cazuri particulare, niciodată n-o să putem avea soluţii cu adevărat necesare”, a precizat Robert Cazanciuc.

Dragnea, despre discuţia dintre Hrebenciuc şi Şova: Mare noroc au unii că prostia nu e infracţiune

Cazanciuc a susţinut că Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ pentru singurul proiect de act normativ pe această temă care a trecut pe la minister şi care se află în Parlament.

A fost o corespondenţă între diversele comisii ale Parlamentului, minister, Administraţia Naţională a Penitenciarelor cu privire la situaţia din penitenciare. Este decizia Parlamentului în funcţie de propriile priorităţi, dacă acest proiect va primi un vot pozitiv sau un vot negativ. Amnistia şi graţierea sunt instituţii prevăzute în Constituţie, în lege. Ele pot fi o soluţie pentru supraaglomerare în sistemul penitenciar, dar doar după o dezbatere serioasă în societate, dacă o asemenea lege este necesară şi care ar putea să fie limitele ei. Fără acceptare socială cred că poate avea efecte inverse această lege decât de a degreva sistemul penitenciar”, a explicat ministrul.

Întrebat dacă se impune abrogarea art. 13 din Legea 78/2000 privind folosirea influenţei politice cu scopul de a obţinere foloase necuvenite, Robert Cazanciuc a precizat că, dacă la Ministerul Justiţiei va ajunge un astfel de proiect, o să-şi exprime atunci punctul de vedere.

STENOGRAME DNA. Şova: În epoca post Victor, toată lumea merge cu mine/ Hrebenciuc: Boss, să nu fie Liviu

Din nou, discutăm despre discuţii în spaţiul public şi despre chestiuni concrete care ar fi putut să vină sau au venit la minister într-un proces de avizare.  Dacă o să aibă ministerul la un moment dat un asemenea proiect, o să pot să-mi exprim o opinie în funcţie de intenţiile unui iniţiator”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Viorel Hrebenciuc şi senatorul Dan Şova sunt urmăriţi penal într-un dosar de trafic de influenţă. Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 17 octombrie 2014, Viorel Hrebenciuc şi-ar fi folosit influenţa faţă de Dan Şova în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.

Potrivit stenogramelor DNA, în data de 17 octombrie Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Hrebenciuc în dosarul retrocedărilor, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat.  De această lege urma să beneficieze şi deputatul Miron Mitrea, condamnat recent de instanţa supremă.