Robert Cazanciuc: Vom avea, pentru al doilea an consecutiv, un raport de ţară pozitiv

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat vineri că România va avea, pentru al doilea an consecutiv, un raport de țară pozitiv din partea Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). 
Ionela Marcu
16 ian. 2015, 12:23
Robert Cazanciuc: Vom avea, pentru al doilea an consecutiv, un raport de ţară pozitiv

Evaluarea noastră, în baza dialogului cu oficiali din cadrul Comisiei, cu oficiali din cadrul statelor membre, arată că vom avea, pentru al doilea an consecutiv, un raport de țară pozitiv. În fond, raportul de țară nu face decât să reflecte starea de fapt existentă în România: un sistem judiciar independent, instituții de aplicare a legii eficiente și determinate să combată corupția, un angajament ferm al executivului de a susține financiar sistemul de justiție prin investiții în instanță și parchete.

România putem spune că este astăzi un exemplu de bune practici în domeniul justiției — și m-aș referi la eficiența combaterii corupției, dar aș lua procesul de implementare a trei noi coduri în numai un an de zile, practic un proces unic la nivelul Uniunii Europene„, a susținut vineri la postul public de radio ministrul Cazanciuc.

El a precizat că luni și marți va avea la Bruxelles întâlniri cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul pentru justiție, pentru a discuta printre altele și despre viitorul raport de țară.

Întrebat despre posibilitatea unui acord politic pentru a nu mai fi blocate anchetele penale în Parlament prin refuzul ridicării imunității unor demnitari acuzați de corupție, ministrul a menționat faptul că a susținut anul trecut ideea unui cod de conduită politic cu privire la justiție.

„Din păcate, vrajba din societate de până anul trecut nu a făcut posibil un asemenea proiect. Am avut în aceste zile însă discuții cu reprezentanți ai Comisiei Juridice din Camera Deputaților și Senat și cred că la începutul sesiunii parlamentare viitoare lucrurile se vor schimba fundamental”, a afirmat Cazanciuc.

În legătură cu reglementarea procesului de reținere a datelor, în contextul amenințărilor teroriste, Cazanciuc a susținut că societatea are de făcut față unor provocări care pun, uneori, autoritățile în fața unor alegeri extrem de dificile.

„Discutăm, pe de-o parte, de drepturi fundamentale ale omului, drepturi pentru care ne-am luptat și pe care suntem datori să le apărăm, și amenințări teroriste foarte serioase din partea unor structuri bine organizate. Evident, nicio amenințare nu poate conduce la anularea sau pierderea unor drepturi fundamentale ale cetățeanului, dar nici nu putem să asistăm impasibili la o exacerbare a violenței. Din păcate, tocmai libertățile noastre democratice sunt folosite de grupările teroriste pentru pregătirea unor atacuri, cum ați văzut cu consecințe, uneori, inimaginabile. (…) Noi suntem, încă de anul trecut, parte a unui grup cu mai multe instituții, să încercăm să punem în acord aceste drepturi fundamentale și nevoia unor structuri eficiente de combatere a terorismului„, a precizat el.

Ministrul a subliniat că România are structuri eficiente de combatere a terorismului și că, deocamdată, este „la adăpost”.

Referitor la atacurile la independența sistemului judiciar, ministrul a spus că e important că nicio declarație politică susceptibilă să aducă atingere justiției, indiferent de funcția celui care o face, nu rămâne, până la urmă, nesancționată de CSM.

„Cred că fiecare dintre noi are, până la urmă, datoria să înțeleagă, într-o țară democratică, că verdictele în procese le dau doar judecătorii. Dacă acel verdict ne convine sau nu, până la urmă e o problemă care ține de spațiul nostru privat, de discuții cu familia, cu prietenii, în niciun caz de discuții politice, de declarații sau comentarii televizate”, a explicat Cazanciuc.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Cum reușesc japonezii să doarmă relaxați fără aer condiționat sau ventilator, chiar și în timpul caniculei. Metodele simple
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Ajutor financiar în iulie. Calendarul plăților
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Aproape o sută de mii de români și-au primit deja banii de pensii! Peste 900.000 de oameni cotizează în continuare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african