ROBOR se apropie vertiginos de 8%. Ce nou record a mai atins astăzi indicele. Până la finalul anului, ratele românilor se pot dubla

Vești proaste pentru românii care încă mai au rate în bănci. Indicele ROBOR la 3 luni a crescut de la 7,51%, la 7,56%. Este un nou record bifat în ultimii 12 ani.

26 iul. 2022, 11:31
ROBOR se apropie vertiginos de 8%. Ce nou record a mai atins astăzi indicele. Până la finalul anului, ratele românilor se pot dubla

Marți, 26 iulie, indicele ROBOR la 6 luni a ajuns la 7,70%, de la 7,66%.

ROBOR – Romanian Interbank Offer Rate reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Indicele oscilează în funcție de politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piață, inflația și politica fiscală.

 

Previziuni sumbre ale economiștilor

 

După ce ROBOR-ul pe 3 luni a ajuns la 7,5% în 2022, se anunță efecte devastatoare în plan socio-economic, potrivit experților.

Abia în 2023 indicele ROBOR ar putea ajunge la sub 7%, iar inflația va reveni la o singură cifră, potrivit analiștilor financiar-bancari.

În luna iunie 2022, inflația a ajuns la 15,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit INS. Previziunile merg către 16% în acest an, cu o continuare a inflației din două cifre și în prima parte a anului 2023, cel puțin, susține Adrian Codirlașu, președintele CFA, Asociatia Analiştilor Financiari.

Inflația ar urma să coboare în 2023 la sub 10% abia la finalul anului viitor, dacă problemele sanitare și războiul nu vor lua amploare.

Pe final de an, inflația ar putea să mai coboare, potrivit economistului șef de la ING Bank, Valentin Tătaru.