Robotul Philae a făcut o nouă descoperire uluitoare: Molecule organice pe cometa cântătoare Ciuriumov

Robotul Philae care a ajuns pe 12 noiembrie pe suprafaţa cometei 67P Ciuriumov - Gherasimenko, în cadrul misiunii spaţiale Rosetta, a detectat prezenţa unor molecule organice, pe bază de carbon, considerate ca fiind elementele de bază ale vieţii pe Pământ.

19 nov. 2014, 13:23
Robotul Philae a făcut o nouă descoperire uluitoare: Molecule organice pe cometa cântătoare Ciuriumov

Înainte de a rămâne fără baterie şi a intra în hibernare, robotul spaţial Philae a reuşit, în 57 de ore cât a funcţionat, să furnizeze o dovadă uluitoare despre descoperirea sa pe cometa 67P Ciumuroiv-Gherasimenko. Astfel, reobotul a descoperit, în cadrul misiunii Rosetta, molecule organice ce conţin carbon, pe suprafaţa cometei.

Moleculele detectate de robot sunt considerate ca fiind elemente de bază ale vieţii pe Pământ, afirmă cercetătorii, care sunt însă rezervaţi în privinţa existenţei şi a unor compuşi complecşi care intră în componenţa proteinelor.

Citeşte şi PREMIERĂ. Modulul Philae a asolizat cu SUCCES pe cometa 67/P Ciuriumov-Gherasimenko VIDEO

Robotul a ajuns pe cometă după zece ani de călătorie în spaţiu la bordul sondei spaţiale Rosetta. Scopul misiunii a fost explorarea spaţială în speranţa de a se desluşi tainele formării planetelor şi chiar aceea a apariţiei vieţii pe Pământ. Or, unul dintre scopurile misiunii Rosetta este să descopere şi dacă viaţa a fost adusă pe Terra de comete, prin intermediul compuşilor chimici organici pe bază de carbon.

Robotul a efectuat şi o forare la 25 de centimetri adâncime în căutarea de molecule organice, dar, deocamdată, nu este clar dacă a reuşit să livreze un eşantion de materie instrumentului COSAC pentru analize.

Citeşte şi Cântecul cometei Ciurimov-Gherasimenko interpretat prin instrumentele sondei Rosetta VIDEO

Anterior, prin explorarea cometei 67P Ciumuroiv-Gherasimenko, robotul a descoperit că aceasta „cântă” şi a înregistrat chiar sunetele muzicale emise de acest corp ceresc.

Cometele datează din perioada de formare a Sistemului Solar şi conţin molecule organice extrem de vechi, ca o capsulă a timpului.