Rodica Popescu Bitănescu, mărturii dureroase: „Am ajuns piele și os. Foamea m-a înnebunit. Am crescut cu atac de panică”

Rodica Popescu Bitănescu este una dintre cele mai îndrăgite actrițe, însă în spatele râsului molipsitor se ascund traume cumplite, care i-au marcat copilăria și adolescența. Actrița a mărturisit cum ea și familia ei au avut foarte mult de suferit în timpul ocupației sovietice.

23 mart. 2023, 16:25

Rodica Popescu Bitănescu face parte din generația de aur a actorilor români. Marea doamnă a teatrului și filmului românesc, la 84 de ani, își încântă publicul cu fiecare apariție și a adus bucurie în inimile multor telespectatori prin talentul său uriaș și prin energia sa debordantă.

Dar în spatele râsului său molipsitor, actrița ascunde o drama pe care, probabil, puțină lume o știe. Copilăria și adolescența Rodicăi Popescu Bitănescu au fost presărate cu grele încercări și multe lipsuri. Actrița și-a deschis sufetul și a povestit cum a supraviețuit, foametei și molimei, în timpul ocupației sovietice.

Imaginați-vă, să ai o casă cu strictul necesar şi deodată, în 11 iunie 1948, ți se ia tot. Mama a luat cu mine câinele care se numea Tâc-Tâc, că dădea din coadă. Imaginați-vă ce au simțit părinţii mei. Tata a ieșit din pușcărie la 50 de ani cu frică. Era perioada gripei asiatice (n.r. 1957 – 1958), pe care am făcut-o eu, acasă la mine. Dintre toţi studenţii din cartierul ăla, doar pe mine m-a găsit. Stăteam într-un cartier boieresc, într-un subsol cu igrasie şi fără aer, cu ferestre la pământ. În acea perioadă, am avut această boală, care s-a manifestat cu hemoragie pe nas.”, a declarat Rodica Popescu Bitănescu la Antena 3.

Rodica Popescu Bitănescu a relatat că din cauza bolii și a foametei, care afectase România, în timpul ocupației sovietice, slăbise periculos de mult. Întreaga familie a actriței a suferit mult în aceea perioadă.

Dan Negru și Florin Piersic, în politică? „Sunt partide serioase care au propus candidatura în Parlament”

„Și aşa am ținut-o până am ajuns dintr-o musculoasă un bețișor, piele şi os, fără mușchi, fără nimic. Sunt complexată şi acum. Mi-am dorit să fiu grăsuță şi să mănânc mult, că foamea m-a înnebunit. Noi am fost victime colaterale’ – a dezvăluit marea actriță.

Rodica Popescu Bitănescu a dezvăluit cum ororile trăite în acea perioadă i-au generat traume adânci, care s-au manifestat sub forma unor atacuri de panică. Fiind o fire extrem de ambițioasă și cu o dorință enormă de a supraviețui, Bitănescu a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și reveni.

Rodica Popescu Bitănescu, despre cele mai sensibile momente din viața ei. De ce nu și-a dorit niciodată copii

„Eu am crescut cu atac de panică. Timp de 11 ani am mâncat numai mâncărică de prune şi magiun. Am făcut gimnastică de disperare, ca să mă fortific.”

Născută la Răsuceni, județul Vlașca, familiei actriței i s-a confiscate toată averea odată cu naționalizarea. Tatăl său a fost închis din motive politice, iar familia actriței ajunsese să locuiască într-un subsol și să nu aibă ce să mănânce.

 

Am fost o tipă foarte ambiţioasă. Nu aveam timp de panică. Trebuia să mă duc acasă, să iau hârtiuțe mici de ziar, să le fac cu apă şi făină, să fac pungi pe care le vindeam, că lumea nu avea. Aveam atac de panică să mă rezolv, să fac ceva.„, a mai adăugat Rodica Popescu Bitănescu, pentru sursa citată.