Europarlamentar britanic: Adversarii RMGC urmăresc blocarea şi întârzierea proiectului cu poveşti de groază

Europarlamentarul britanic Roger Helmer susţine proiectul Roşia Montană şi este de părere că repornirea mineritului din zonă va oferi noi locuri de muncă pentru români, reducându-se astfel migraţia către alte state europene. Helmer îi critică pe adversarii proiectului de la Roşia Montană care, spune el, "exagerează şi propagă orice poveşti negative" legate de minerit.
Filip Stan
14 nov. 2013, 16:08
Europarlamentar britanic: Adversarii RMGC urmăresc blocarea şi întârzierea proiectului cu poveşti de groază

Într-o postare pe blogul personal, europarlamentarul Roger Helmer îşi exprimă părerea vizavi de proiectul de la Roşia Montană şi de oponenţii „eco-războinici” ai mineritului.

„Sunt frustrat de eco-războinicii hiperactivi care par hotărâţi să blocheze orice dezvoltare industrială oriunde, fie că este vorba de exploatarea minieră de la Roşia Montană sau de gazele de şist din Sussex. Și, desigur, ca un principiu general, eu sunt pro-industrie, pro-locuri de muncă, pro-creștere și pro-prosperitate atât pentru români, cât și pentru restul europenilor. Dar dacă repornirea minei de aur la Roşia Montană va duce la apariţia de noi locuri de muncă pentru români în România, acest lucru trebuie să aibă un impact pozitiv în reducerea fluxului de migraţie. Guvernul din România se confruntă cu opţiuni politice care ar putea duce ţara pe un curs de prosperitate în cadrul Uniunii Europene sau ar retrograda-o. Pentru a lua cea mai bună decizie, politicienii români trebuie să genereze locuri de muncă pentru românii de acasă, decât să-i forţeze să părăsească ţara pentru a căuta joburi in UE”, susţine Helmer.

CITEŞTE ŞI RMGC: Aşteptăm adoptarea cadrului legislativ, pentru ca dezvoltarea proiectului să înceapă în 2014

Europarlamentarul citează un raport emis luna trecută de Institutul Democrației, potrivit căruia „România trebuie să aleagă între două căi politice: una care duce la o economie prosperă construită pe baze durabile de mediu, iar cealaltă, care duce la o Românie izolată în Balcani, o ţară coruptă la nivel politic care conduce la sărăcirea populaţiei din punct de vedere economic”.

„Sunt de acord cu acest punct de vedere, și într-adevăr, atunci când te uiţi la investiții semnificative în țară, cum ar fi cea adusă de către Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), aceasta ar putea fi un factor care contribuie semnificativ la economia UE în ansamblu și nu doar în România (am înțeles că 78% din beneficiile proiectului va rămâne în țară). RMGC încearcă să reînvie mineritul în Roşia Montană, într-un moment în care este nevoie disperată de investiţii şi de locuri de muncă în zonă. Mulți locuitori din zonă par a fi în favoarea proiectului, şi-au exprimat susţinerea într-un referendum local în decembrie 2012, atunci când aproape 80 % din cei care au votat la Roşia Montană au fost pentru reluarea mineritului. Opinia mea este că, punând în echilibru, meritele proiectului în ceea ce privește dezvoltarea economică și ocuparea forței de muncă sunt mai mari decât orice riscuri. Supravegherea Comisiei Europene, în conformitate cu Directiva privind deșeurile miniere, ar trebui să dea românilor încredere considerabilă că există reglementări foarte cuprinzătoare ale UE care acoperă aspectele de siguranță ale mineritului de aur”, mai scrie europarlamentarul britanic.

În opinia lui Roger Helmer, „adversarii RMGC urmăresc blocarea și întârzierea proiectului cu povești de groază”.

„Opozanţii RMGC exagereaza și propagă orice poveşti negative. Fac abuz de așa-numitul „principiu al precauției”. Având în vedere starea precară a economiilor europene, nu mai putem tolera această abordare foarte dăunătoare”, a mai scris europarlamentarul britanic.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce să pui în sosul de roșii pentru toamnă. Așa îți va rezista mult timp și va avea un gust delicios pentru întreaga familie. Este un secret al gospodinelor din Bucovina
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Contribuțiile pentru pensie: cum verifici dacă ți-au fost plătite. Informații utile pentru români
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Românii vor avea portofel digital. Toate actele, într-o singură aplicație
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Alimentul preferat al lui Piedone. Șeful ANPC îl adoră, cu toate că este dușmanul siluetei
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african