Românca din Arad care a purtat stigmatele Domnului. Niciun medic sau preot nu a putut explica fenomenul de pe corpul Rafilei Găluț

Anual, la Arad, are loc pelerinajul la mormântul Rafilei Găluț, românca greco-catolică supranumită „Fecioara Stigmatizată de la Bocsig”. Tânăra a purtat stigmatele Domnului, fiind considerată o sfântă

07 nov. 2023, 16:37
Românca din Arad care a purtat stigmatele Domnului. Niciun medic sau preot nu a putut explica fenomenul de pe corpul Rafilei Găluț

Rafila Găluț s-a născut în anul 1910 și a trăit doar 29 de ani. Tânăra a purtat stigmatele Domnului, adică răni pe frunte, pe palme, pe coastă, dar și pe picioare. Stigmatele apăreau și dispăreau și nimeni nu și-a putut explica fenomenul, nici măcar medicii sau preoții vremii.

Citește și: Legenda tulburătoare a fiolei care păstrează sfântul sânge al lui Iisus Hristos. Biserica Sfântului Sânge din Bruges, loc de pelerinaj şi miracole

Românca din Arad care a purtat stigmatele Domnului

Tânăra era foarte credincioasă și implicată în tot ce ținea de biserică: mergea la lăcașul de cult, se spovedea și avea un rol important în evenimentele anuale ale bisericii. Era evlavioasă, empatică, își iubea aproapele și avea și daruri profetice. Rafila a început să poarte stigmatele de la 21 de ani, ele fiind anunțate la datele „anunțate de Maica Domnului”. A fost consultată și de mai multe comisii de medici, chiar și din partea Episcopiei Lugojului, însă nimeni nu a găsit o explicație pentru semnele pe care tânăra le purta.

La Biserica de la Roma există dosarul care cuprinde mărturiile din acea perioadă și toate datele adunate despre cazul Fecioarei Rafila. În 1939 Rafila moare, însă cazul ei nu este uitat de eparhia Bocsig și nici de Episcopia Greco-Catolică de Lugoj. În perioada comunistă, biserica a reamenajat mormântul și a adunat toate documentele și rapoartele despre cazul său.

Românca din Arad care a purtat stigmatele Domnului. Niciun medic sau preot nu a putut explica fenomenul

În 2013 Episcopul de Lugoj, Prea Sfințitul Alexandru Mesian, a strâns toate aceste mărturii într-o carte: „Rafila Găluț, Fecioara stigmatizată de la Bocsig 1910 -1939”. În 2015, Sfântul Scaun Apostolic al Romei și-a dat acordul pentru a începe procesul de beatificare. Beatificarea este o primă etapă în recunoașterea la grad de sfânt și se face printr-o analiză amănunțită a miracolelor înfăptuite prin Fecioara Rafila. În data de 18 iunie 2018, la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, a început ancheta suplimentară eparhială în procesul de beatificare a servei lui Dumnezeu, Rafila Găluţ.

Dacă cineva se roagă la Dumnezeu prin Fecioara Rafila, spre exemplu, pentru a scăpa de o boală, iar minunea se înfăptuiește, cazul este atent analizat de o comisie de medici, iar apoi de una de teologi. Dacă, atât din punct de vedere medical, dar și ecumenic, comisiile de experți hotărăsc faptul că este vorba despre o minune, adică de un fenomen inexplicabil omenește, atunci datele vor fi trimise la Congregația pentru Cauzele Sfinților, iar acolo se va da verdictul final.

Conform credinței greco-catolice, faptul că fecioara săvârșește minuni este semnul că ea se află în Paradis și că vrea să-i ajute pe cei de pe pământ. La pelerinajul Rafilei Găluț au participat și credicioși greco-catolici din Bihor.

O femeie a mărturisit că a venit deoarece „cred în stigmatele Rafilei și cel mai mult m-a impresionat faptul că nici medicii de la acea perioadă nu și-au putut explica apariția lor”, potrivit adevărul.ro.

Rafila s-a născut la 8 februarie 1910, în comuna arădeană Bocsig, într-o familie cu patru copii. A fost botezată şi miruită la 10 februarie 1910, în Biserica Greco-Catolică din Bocsig, şi a primit numele de botez Rafila. Mama ei se numea Ana Zgerden, de religie greco-catolică. Preotul paroh care a botezat-o a fost Demetriu Nystor, iar moaşă Elena Lupău. Numele tatălui era Constantin Găluţ.

Conform celor declarate de către cei de la Episcopia Lugoj, Rafila a fost cea mai mică dintre fraţi. Încă de mică a avut o afinitate pentru cele sfinte. A dorit să se retragă într-o mănăstire şi a fost îndemnată să meargă la Mănăstirea Maicii Domnului din Blaj, dar a fost respinsă din cauza sănătăţii sale şubrede. Din declaraţiile Rafilei cităm: „Maica Sfântă mi-a apărut prima dată în 8 septembrie 1931 de sărbătoarea Sfântă Mărie Mică”.

Citește și: Mișcarea #ortodox – Biserica a împânzit rețelele sociale. Poți trimite banii pentru pomelnice direct în contul bancar al preotului: „Vrei să fii pomenit 40 de Sfinte Liturghii și 40 de Sfinte Masluri, trimite pomelnic pe WhatsApp”