Romani Criss le cere lui Ponta şi Antonescu să îi sancţioneze pe Gigi Becali şi pe Mădălin Voicu

Romani Criss cere liderilor USL Victor Ponta şi Crin Antonescu să se delimiteze de actele de promovare a rasismului ale lui George Becali şi să sancţioneze comportamentul jignitor al acestuia, cât şi pe cel al lui Mădălin Voicu, care i-a numit "fraieri" pe reprezentanţii Coaliţiei Antidiscriminare.

RomaniaTV.net
17 oct. 2012, 13:24
Romani Criss le cere lui Ponta şi Antonescu să îi sancţioneze pe Gigi Becali şi pe Mădălin Voicu

Într-o scrisoare deschisă adresată celor doi lideri ai USL, Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii – Romani Criss le solicită să se delimiteze „fără echivoc de actele publice de agresiune verbală şi de promovare a rasismului de către candidatul USL George Becali”, să adreseze „scuze publice pentru comportamentul jignitor şi agresiv îndreptat împotriva directorului executiv al organizaţiei Romani Criss„, precum şi să investigheze şi să sancţioneze „comportamentele incalificabile şi iresponsabile ale candidatului USL George Becali şi ale deputatului Mădălin Voicu”.

Reprezentanţii organizaţiei Romani Criss amintesc că, luni, Coaliţia Antidiscriminare (din care face parte şi Români Criss) a transmis un comunicat prin care a exprimat „un punct de vedere critic” referitor la decizia USL de a-l sprijini pe Gigi Becali în alegerile parlamentare, acesta fiind „un candidat ce promovează în mod activ şi agresiv rasismul, misoginismul şi homofobia”.

Totodată, Coaliţia a solicitat USL „să reanalizeze oportunitatea sprijinirii unui candidat care încalcă în mod flagrant, constant şi ostentativ Constituţia României şi legile ţării”.

„Până la acest moment, solicitarea noastră a rămas fără răspuns”, se arată în scrisoarea deschisă. În schimb, susţin reprezentanţii ONG-ului, marţi, „la un post de televiziune cu acoperire naţională, candidatul USL George Becali l-a agresat verbal pe directorul executiv al organizaţiei Români Criss, spunându-i că este «prea prost şi prea dobitoc»”.

„Tot cu intenţia vădită de a jigni, George Becali a continuat linia atacurilor la persoană, catalogându-l pe directorul executiv al Români Criss ca fiind membru al organizaţiei Accept. Totodată, candidatul USL a avut un limbaj sexist la adresa reprezentantei Institutului pentru Politici Publice”, arată Romani Criss.

Gigi Becali, invitat marţi la România TV, a răspuns acuzelor care i-au fost aduse de Coaliţia Antidiscriminare cu privire la candidatura sa la alegerile parlamentere.

Directorul executiv al Romani Criss, Marian Mandache, a intervenit în emisiunea televizată, declarând că Becali a avut de multe ori „derapaje” la adresa romilor, femeilor sau homosexualilor.

Nu te ascult că eşti un prea prost şi un prea dobitoc. Hai, pa, la revedere! Eu nu intru în dialog cu Mandache, nu vorbesc cu el. Să voteze pe cine vrea el”, a spus în schimb Becali.

„Până în prezent, reacţia publică a USL a venit din partea deputatului PSD Mădălin Voicu. Acesta a susţinut comportamentul incalificabil şi iresponsabil al domnului George Becali şi a jignit reprezentanţii Coaliţiei antidiscriminare pe care i-a numit «fraieri»”, se mai arată în scrisoarea Romani Criss.

Tot marţi, într-o emisiune la România TV, deputatul PSD a arătat că „dacă mâine problema ţiganilor sau problema homosexualilor, sau problema lesbienelor ar fi fost rezolvată, ONG-urile pierd bani”.

„Ei, în loc să calmeze spiritele, le irită, ca să poată să câştige bani aceste ONG-uri, din afara ţării şi să-şi poată duce mai departe activitatea. Eu nu sunt nici rasist, nici homofob, nici xenofob, nici nu discriminez, dar asta nu înseamnă că n-am voie să am un limbaj colorat, care să fie nu neapărat nuanţat, dar să aibă şi mici ironii. Ce înseamnă să vorbim toţi după dogme, după cărţi? Nu există. Dacă cineva poate să demonstreze că Gigi Becali a făcut rău cuiva, atunci poate interveni orice instanţă, dar dacă el doar vorbeşte şi spune nişte lucruri, aşa, care de multe ori sunt simpatice, nu văd de ce se irită toţi fraierii”, a spus Mădălin Voicu.

Reprezentanţii Romani Criss se adresează liderilor USL arătând că „atacurile la persoană, jignirile, agresiunile verbale, promovarea violenţei fizice, a rasismului şi a xenofobiei, a misoginismului şi a homofobiei nu sunt expresii ale luptei politice„.

„Fără distincţie doctrinară, într-o societate democratică, asemenea comportamente constituie atentate grave şi intolerabile la adresă conceptului de civilizaţie”, au precizat reprezentanţii ONG-ului. Aceştia au adăugat că îşi manifestă consternarea deplină faţă de lipsă de reacţie a conducerii USL cu privire la aceste „comportamente incalificabile şi iresponsabile” ale candidatului George Becali şi ale deputatului Mădălin Voicu, dar şi încrederea că liderii USL vor lua „o poziţie fermă într-un timp rezonabil”.