ROMÂNI peste HOTARE. Povestea Roxanei Geambaşu, profesorul care a ajuns în TOPUL cercetătorilor din SUA

Roxana Geambaşu este unul dintre românii cu care ne putem mândri. Cercetător în domeniul confidenţialităţii datelor online şi profesor la Universitatea Columbia din SUA, românca a contribuit la realizarea a două sisteme importante "XRay" şi "Vanish", proiecte care au propulsat-o în carieră şi care au ajutat-o să fie inclusă pe lista "Brilliant 10".
Marilena Vili
30 oct. 2014, 08:23
ROMÂNI peste HOTARE. Povestea Roxanei Geambaşu, profesorul care a ajuns în TOPUL cercetătorilor din SUA

Roxana Geambaşu are 32 de ani şi este din Ploieşti, judeţul Prahova. De profesie cercetător în domeniul confidenţialităţii datelor online, Roxana a plecat din anul 2005 în Statele Unite ale Americii pentru a urma doctoratul la Universitatea din Washington. În 2011 a primit însă un post de profesor la Universitatea Columbia şi a rămas acolo.

Citeşte şi Un academician român propune NASA un proiect care ar revoluţiona siguranţa astronauţilor

„Am vrut să urmez un doctorat şi am considerat că programele din SUA mi s-ar potrivi mai bine decât cele din România sau Europa la acel moment. Am fost acceptată la Universitatea din Washington în 2005. După terminarea doctoratului în 2011 am avut ocazia de a lucra ca profesor la Universitatea Columbia. Aşa că am rămas în SUA„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Roxana Geambaşu.

Munca şi efortul depus de-a lungul timpului nu au rămas nerăsplătite, iar românca a fost inclusă pe lista „Brilliant 10”, a revistei Popular Science, un top care include tineri cercetători sau antreprenori care sunt consideraţi foarte promiţători de către comunităţile lor.

Am fost recent inclusă pe o listă numită „Brilliant 10”, a revistei Popular Science. Eu am fost inclusă anul acesta în baza contribuţiilor cercetării mele în domeniul confidenţialităţii datelor online. E o onoare pe care mi-aş dori foarte mult să o merit. Am citit despre ceilalţi cercetători incluşi pe listă şi mi se pare că ceea ce fac este fantastic! Nu pot decât să fiu extrem de bucuroasă să fiu numită alături de ei„, a spus cercetătorul român.

XRay şi Vanish, două proiecte care au propulsat-o în carieră

Specialistă în domeniul confidenţialităţii datelor online, Roxana Geambaşu contribuie la construirea unor aplicaţii care să le oferă utilizatorilor mai mult control şi transparenţă asupra a ceea ce se întâmplă cu datele lor personale în mediul online.

Citeşte şi Un cercetător român, inventatorul ambalajului antimicrobian natural

Multe companii, aplicaţii mobile şi servicii de Internet colectează tot felul de date personale despre fiecare dintre noi, cum ar fi unde ne aflăm, ce site-uri vizităm, ce căutăm online, cu cine comunicam şi ce etc. Ele folosesc datele personale pentru marketing, publicitate sau price fixing. Din păcate noi, utilizatorii, nu avem nici o idee cine colectează datele personale, pentru ce le folosesc, dacă le folosesc pentru binele nostru sau în detrimentul nostru”, a precizat Roxana Geambaşu.

Sistemele „XRay” şi „Vanish” sunt însă cele două proiecte care au ajutat-o să se remarce în domeniu.

„Împreună cu studenţii mei de la Columbia University, eu construiesc aplicaţii care oferă utilizatorilor mai mult control şi transparenţă asupra a ceea ce se întâmplă cu datele lor personale online. Cea mai recentă aplicaţie pe care am construit-o se numeşte „XRay” şi poate să-ţi spună ce date colectează un anumit website despre tine şi pentru ce le foloseşte. De exemplu, poate să-ţi spună exact ce email-uri sau căutări Google foloseşte pentru a-ţi selecta ad-urile pe care le vezi în serviciile lor. Folosind aplicaţia, am descoperit multe lucruri interesante. De exemplu, dacă scrii sau cauţi ceva legat de depresie în Google, primeşti ad-uri pentru alcool, dacă scrii ceva legat de cancer, primeşti ad-uri pentru tot felul de tămăduitori dubioşi. Dacă dai click pe vreunul din ad-urile astea, e periculos, pentru ca advertiser-ul poate să afle lucruri foarte personale despre tine, cum ar fi că discuţi despre depresie sau cancer. Mai demult am construit o aplicaţie numită „Vanish” care oferă utilizatorilor posibilitatea de a trimite mesaje care se vor auto-distruge după o anumită perioadă de timp. Dacă trimiţi un email şi apoi vrei să-l ştergi, nu poţi. Copii ale email-ului pot să fi rămas în diverse servicii de email prin care a mers email-ul tău sau chiar în inbox-ul utilizatorului cu care ai comunicat. Cu „Vanish”, poţi să scrii un email, îi setezi un time-out (o zi, două, o săptămână) şi ştii că după acea perioadă de timp, toate copiile vor fi dispărut din toţi intermediarii”, a explicat, pentru RomaniaTV.net, cercetătorul român.

„Acomodarea la un ţinut străin e grea…”

Deşi a plecat în urmă cu 9 ani de acasă, Roxana Geambaşu nu a uitat unde şi-a lăsat prietenii şi familie. Pasiunea şi iubirea pentru meseria pe care o practică au făcut-o să treacă mai uşor însă peste „dorul de casă”.

Acomodarea la un ţinut străin e grea, pentru că îţi este tot timpul dor de casă, de ai tăi, de prieteni şi de aspectele cu care ai crescut. Dar am avut noroc şi am avut mentori şi colaboratori excelenţi care m-au acceptat şi m-au ajutat foarte mult. Soţul meu este, de asemenea, alături de mine, ceea ce face depărtarea de casă mai uşoară. Mie îmi place foarte mult ceea ce fac. Greu îmi este deseori, cum îi este fiecăruia care încearcă să se auto-depăşească încontinuu. În cercetare ai de-a face cu probleme pe care nimeni nu ştie cum să le rezolve, aşa că de multe ori încerci multe opţiuni până când ajungi fie la o soluţie, fie la concluzia că nu poţi rezolva problema. Când reuşeşti să rezolvi o problemă, te simţi incredibil”, spune românca.

Citeşte şi Cercetător al Institutului de Ştiinţe Spaţiale, premiat de Uniunea Europeană pentru Geoştiinţe

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă când te trezești dimineața cu urme de pernă pe față. Explicația care te va uimi
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum influențează numerologia ziua alegerilor de 4 mai 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile