ROMÂNI peste HOTARE. Povestea Roxanei Geambaşu, profesorul care a ajuns în TOPUL cercetătorilor din SUA

Roxana Geambaşu este unul dintre românii cu care ne putem mândri. Cercetător în domeniul confidenţialităţii datelor online şi profesor la Universitatea Columbia din SUA, românca a contribuit la realizarea a două sisteme importante "XRay" şi "Vanish", proiecte care au propulsat-o în carieră şi care au ajutat-o să fie inclusă pe lista "Brilliant 10".

30 oct. 2014, 08:23
ROMÂNI peste HOTARE. Povestea Roxanei Geambaşu, profesorul care a ajuns în TOPUL cercetătorilor din SUA

Roxana Geambaşu are 32 de ani şi este din Ploieşti, judeţul Prahova. De profesie cercetător în domeniul confidenţialităţii datelor online, Roxana a plecat din anul 2005 în Statele Unite ale Americii pentru a urma doctoratul la Universitatea din Washington. În 2011 a primit însă un post de profesor la Universitatea Columbia şi a rămas acolo.

Citeşte şi Un academician român propune NASA un proiect care ar revoluţiona siguranţa astronauţilor

„Am vrut să urmez un doctorat şi am considerat că programele din SUA mi s-ar potrivi mai bine decât cele din România sau Europa la acel moment. Am fost acceptată la Universitatea din Washington în 2005. După terminarea doctoratului în 2011 am avut ocazia de a lucra ca profesor la Universitatea Columbia. Aşa că am rămas în SUA„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Roxana Geambaşu.

Munca şi efortul depus de-a lungul timpului nu au rămas nerăsplătite, iar românca a fost inclusă pe lista „Brilliant 10”, a revistei Popular Science, un top care include tineri cercetători sau antreprenori care sunt consideraţi foarte promiţători de către comunităţile lor.

Am fost recent inclusă pe o listă numită „Brilliant 10”, a revistei Popular Science. Eu am fost inclusă anul acesta în baza contribuţiilor cercetării mele în domeniul confidenţialităţii datelor online. E o onoare pe care mi-aş dori foarte mult să o merit. Am citit despre ceilalţi cercetători incluşi pe listă şi mi se pare că ceea ce fac este fantastic! Nu pot decât să fiu extrem de bucuroasă să fiu numită alături de ei„, a spus cercetătorul român.

XRay şi Vanish, două proiecte care au propulsat-o în carieră

Specialistă în domeniul confidenţialităţii datelor online, Roxana Geambaşu contribuie la construirea unor aplicaţii care să le oferă utilizatorilor mai mult control şi transparenţă asupra a ceea ce se întâmplă cu datele lor personale în mediul online.

Citeşte şi Un cercetător român, inventatorul ambalajului antimicrobian natural

Multe companii, aplicaţii mobile şi servicii de Internet colectează tot felul de date personale despre fiecare dintre noi, cum ar fi unde ne aflăm, ce site-uri vizităm, ce căutăm online, cu cine comunicam şi ce etc. Ele folosesc datele personale pentru marketing, publicitate sau price fixing. Din păcate noi, utilizatorii, nu avem nici o idee cine colectează datele personale, pentru ce le folosesc, dacă le folosesc pentru binele nostru sau în detrimentul nostru”, a precizat Roxana Geambaşu.

Sistemele „XRay” şi „Vanish” sunt însă cele două proiecte care au ajutat-o să se remarce în domeniu.

„Împreună cu studenţii mei de la Columbia University, eu construiesc aplicaţii care oferă utilizatorilor mai mult control şi transparenţă asupra a ceea ce se întâmplă cu datele lor personale online. Cea mai recentă aplicaţie pe care am construit-o se numeşte „XRay” şi poate să-ţi spună ce date colectează un anumit website despre tine şi pentru ce le foloseşte. De exemplu, poate să-ţi spună exact ce email-uri sau căutări Google foloseşte pentru a-ţi selecta ad-urile pe care le vezi în serviciile lor. Folosind aplicaţia, am descoperit multe lucruri interesante. De exemplu, dacă scrii sau cauţi ceva legat de depresie în Google, primeşti ad-uri pentru alcool, dacă scrii ceva legat de cancer, primeşti ad-uri pentru tot felul de tămăduitori dubioşi. Dacă dai click pe vreunul din ad-urile astea, e periculos, pentru ca advertiser-ul poate să afle lucruri foarte personale despre tine, cum ar fi că discuţi despre depresie sau cancer. Mai demult am construit o aplicaţie numită „Vanish” care oferă utilizatorilor posibilitatea de a trimite mesaje care se vor auto-distruge după o anumită perioadă de timp. Dacă trimiţi un email şi apoi vrei să-l ştergi, nu poţi. Copii ale email-ului pot să fi rămas în diverse servicii de email prin care a mers email-ul tău sau chiar în inbox-ul utilizatorului cu care ai comunicat. Cu „Vanish”, poţi să scrii un email, îi setezi un time-out (o zi, două, o săptămână) şi ştii că după acea perioadă de timp, toate copiile vor fi dispărut din toţi intermediarii”, a explicat, pentru RomaniaTV.net, cercetătorul român.

„Acomodarea la un ţinut străin e grea…”

Deşi a plecat în urmă cu 9 ani de acasă, Roxana Geambaşu nu a uitat unde şi-a lăsat prietenii şi familie. Pasiunea şi iubirea pentru meseria pe care o practică au făcut-o să treacă mai uşor însă peste „dorul de casă”.

Acomodarea la un ţinut străin e grea, pentru că îţi este tot timpul dor de casă, de ai tăi, de prieteni şi de aspectele cu care ai crescut. Dar am avut noroc şi am avut mentori şi colaboratori excelenţi care m-au acceptat şi m-au ajutat foarte mult. Soţul meu este, de asemenea, alături de mine, ceea ce face depărtarea de casă mai uşoară. Mie îmi place foarte mult ceea ce fac. Greu îmi este deseori, cum îi este fiecăruia care încearcă să se auto-depăşească încontinuu. În cercetare ai de-a face cu probleme pe care nimeni nu ştie cum să le rezolve, aşa că de multe ori încerci multe opţiuni până când ajungi fie la o soluţie, fie la concluzia că nu poţi rezolva problema. Când reuşeşti să rezolvi o problemă, te simţi incredibil”, spune românca.

Citeşte şi Cercetător al Institutului de Ştiinţe Spaţiale, premiat de Uniunea Europeană pentru Geoştiinţe