România a ajuns să dea ordine Rusiei! Mai mult, reprezentanții Rusiei spun că nu e o problemă și că se vor conforma

România a ajuns să dea ordine Rusiei. Este o situație cât se poate de reală, Ministerul Afacerilor Externe din România fiind instituția care a transmis Rusiei că trebuie să reducă personalul diplomatic şi tehnico-administrativ de pe teritoriul României. Termenul oferit de autoritățile române este de 30 de zile, iar rușii au spus că se vor conforma.

08 iun. 2023, 19:57
România a ajuns să dea ordine Rusiei! Mai mult, reprezentanții Rusiei spun că nu e o problemă și că se vor conforma

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat joi, 8 iunie, că a transmis o informare către ambasadorul Rusiei, conform căreia personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse de pe teritoriul României trebuie diminuat. În fapt, Rusia ar trebui să reducă 21 de poziţii de diplomat şi  30 de poziţii de personal tehnico-administrativ.

”Ministerul Afacerilor Externe informează că, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost informat astăzi, 8 iunie 2023, în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, asupra deciziei autorităţilor române de a reduce personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice şi tehnico-administrative a României în Federaţia Rusă. Alegerea posturilor ce vor fi reduse şi a persoanelor care vor trebui să părăsească România va aparţine (în această fază) Federaţiei Ruse, cu respectarea limitărilor aferente fiecărei categorii (diplomaţi, respectiv personal tehnico-administrativ). Astfel, numărul total de posturi diplomatice şi tehnico-administrative ale Federaţiei Ruse din România este redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5 %” , se arată în comunicatul MAE.

Citește și  SURSE: Nicolae Ciucă nu pleacă de la Palatul Victoria! Rocada guvernamentală se amână până la finalul grevei profesorilor

Măsura a fost adoptată în conformitate cu prevederile art. 11 alin. 1 al Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice și presupune ca partenerii să aibă un număr de diplomați corelat. Acest lucru presupune ca personalul diplomatic pe care îl are România în Rusia să fie, din punct de vedere numeric, apropiat de cel pe care îl are Federația Rusă în România.

La rândul său. ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a precizat că relațiile cu România sunt cu mult mai bune decât cele pe care Rusia le are cu alte state din NATO.

Citește și Vladimir Putin fierbe! Ucraina a început contraofensiva în regiunea Zaporojie

”România poate considera că şi Rusia va respecta Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice” , a precizat ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin.

Dacă nu va fi respectată punerea în aplicare a acestei decizii. MAE avertizează că se vor lua măsurile legale în consecință.