Vladimir Putin fierbe! Ucraina a început contraofensiva în regiunea Zaporojie

Armata ucraineană a început mult așteptata contraofensivă în regiunea Zaporojie, controlată de luni bune de soldații lui Putin. În aceste momente, forțele Kievului atacă taberele rusești din jurul orașului Orikhiv.

08 iun. 2023, 16:56
Vladimir Putin fierbe! Ucraina a început contraofensiva în regiunea Zaporojie
Ucraina a început contraofensiva în regiunea Zaporojie

Ucraina a început contraofensiva în regiunea Zaporojie. Trupele rusești  din regiunea Zaporojie au confirmat pentru cotidianul american The Washington Post faptul că o contraofensivă ucraineană este în plină desfășurare.

Citește și Şefii celor mai mari puternice armate NATO s-au întâlnit într-un oraş simbolic: „Războiul din Ucraina este o întoarcere a istoriei”

Ucraina a început contraofensiva în regiunea Zaporojie

Vladimir Rogov, un oficial rus instalat în zonele controlate de armata lui Putin, a declarat că armata ucraineană aplică forţa maximă în atacurile din Zaporojie.

În aceste momente, cele mai crâncene lupte se duc în jurul oraşului Orikhiv. De asemenea, bătălii dure se duc în apropierea satului Rabotino, acolo unde, potrivit ruşilor, armata ucraineană ar fi reuşit să câştige un mic teritoriu.

Cu toate acestea, oficialii ruşi susţin că toate celelalte atacuri ale armatei ucrainene au fost respinse cu succes.

Rogov a afirmat pentru presa rusă că trupele lui Zelensski ar fi încercat să captureze oraşul Tokmak, ceea ce ar fi determinat ruperea legăturii armatei Moscovei cu Crimeea. Însă, potrivit oficialului rus, acest lucru nu s-a întâmplat, iar puntea de legătură dintre Marea Azov şi Crimeea este în continuare sub controlul trupelor Moscovei.

Contraofensiva ucraineană vine la numai două zile, după ce forţele ruse au tras în mod repetat asupra unei conducte de amoniac din regiunea Harkov, a declarat marţi un guvernator local, o conductă potenţial crucială pentru extinderea acordului care să permită exportul în siguranţă de cereale şi îngrăşăminte din porturile Mării Negre.

Prelungirea de luna viitoare a iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră, un pact încheiat în iulie 2022 pentru a ajuta la gestionarea crizei alimentare globale, ar putea depinde de redeschiderea conductei.

Conducta de amoniac, cea mai lungă din lume, se întinde pe aproximativ 2.470 de kilometri, de la Togliatti în Rusia pe râul Volga până la trei porturi la Marea Neagră. Ea a fost închisă după invadarea Ucrainei de către Moscova, în februarie 2022.

Nu a fost înregistrată nicio scurgere după bombardamentul de marţi seara târziu care a lovit conducta în apropierea satului Masiutivka şi a unui alt bombardament care a avut loc peste noapte în apropiere de satul Zapadne, a precizat Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov.”Nu există nicio ameninţare pentru viaţa şi sănătatea oamenilor”, a spus Sinehubov pe Telegram.

Citește și Volodimir Zelenski, bilanț sumbru în Ucraina: ”Cel puţin 500 de copii au fost ucişi în timpul războiului”