SURSE: Nicolae Ciucă nu pleacă de la Palatul Victoria! Rocada guvernamentală se amână până la finalul grevei profesorilor

Nicolae Ciucă rămâne în continuare la Palatul Victoria. Deși ar fi trebuit ca vineri, 9 iunie, să își depună mandatul de premier, surse politice afirmă că Nicolae Ciucă va rămâne în fruntea Guvernului până la finalul grevei din Educație.

08 iun. 2023, 16:30
SURSE: Nicolae Ciucă nu pleacă de la Palatul Victoria! Rocada guvernamentală se amână până la finalul grevei profesorilor
Nicolae Ciucă nu pleacă de la Palatul Victoria!

SURSE: Nicolae Ciucă nu pleacă de la Palatul Victoria! În aceste momente, în coaliție continuă negocierile pe ministere, dar și pe noul program guvernamental.

Citește și Salarii mai mari pentru bugetari de la 1 iunie 2023. S-a aprobat OUG cu majorările în ultima şedinţă de Guvern DOCUMENT

SURSE: Nicolae Ciucă nu pleacă de la Palatul Victoria!

Mai mult, coaliția pregătește noi măsuri fiscale pentru români. Aceleași surse politice afirmă că liderii coaliției de guvernare sunt nemulțumiți printre altele de contoalele vamale, care nu ar aduce suficienți bani la bugetul de stat.

De asemenea, unii politicieni spun că ar fi probleme mari ar fi și în portul Constanța, iar pentru a rezolva această situație premierul a dat un ultimatul pentru noua conducere ANAF și Vamală.

Printre măsurile fiscale pe care viitorul Executiv ar trebui să le impună PSD a propus: taxă de 1% din cifra de afaceri pentru companiile mari, fără cumul de pensii speciale, supraimpozitarea veniturilor mai mari decât indemnizația președintelui, introducerea impozitului progresiv.

Pe de altă parte, PNL vrea 0% contribuții sociale pentru al doilea loc de muncă, eliminarea CAS pentru part-time, reducerea progresivă a contribuțiilor sociale pe salarii, neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 lei, eliminarea scutirilor fiscale în IT și construcții, reforma taxării proprietății.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, cel care urmează să preia în scurt timp funcția de premier al României, a anunțat miecuri că Guvernul va adopta un memorandum pentru creșterea salariilor din Educație.

”Ne aflăm într-un moment în care fiecare zi de întârziere poate afecta viitorul unei generații întregi de copii. Sute de mii de elevi și părinții lor trăiesc în continuare cu teama că nu își vor putea da examenele. Acest lucru trebuie să înceteze.

Mi-am luat astăzi angajamentul alături de liderul PNL, Nicolae Ciucă, că viitorul Guvern va pune în aplicare creșterea salariilor din Educație având ca bază creșterea salariului profesorului debutant/ asistentului universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie.

În memoradum se arată, între altele, ca măsură propusă: „Prioritizarea dialogului între Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ cu privire la grila de salarizare din familia ocupaţională subsecventă, ce va fi cuprinsă în viitoare Lege a salarizării. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023”, a anunțat miercuri Marcel Ciolacu.

 

Citește și Salarii majorate pe hârtie pentru profesori. Ciucă anunță memorandum cu creșteri salariale pentru cadrele didactice și cere încetarea grevei: Educația și sănătatea sunt priorități ale actualei coaliții de guvernare