România continuă vaccinarea cu AstraZeneca, în timp ce tot mai multe țări europene suspendă administrarea serului

Specialiștii din România au luat o decizie în privința administrării vaccinului produs de AstraZeneca. În timp ce mai multe țări europene au decis suspendarea vaccinării cu acest ser, România va continua campania de vaccinare cu toate vaccinurile împotriva COVID autorizate până în acest moment.

15 mart. 2021, 22:27
România continuă vaccinarea cu AstraZeneca, în timp ce tot mai multe țări europene suspendă administrarea serului

România a anunțat că va continua vaccinarea cu AstraZeneca, în ciuda faptului că tot mai multe țări europene au suspendat administrarea serului

În cursul acestei seri, a avut loc o ședință extraordinară la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pentru analizarea evenimentelor înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.

În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european.

Până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) și emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie a.c., EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse (https://www.ema.europa.eu/en/news/emassafety-committee-continues-investigation-covid-19-vaccine-astrazeneca-thromboembolicevents).

Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Recomandăm raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști cât și de către pacienți. CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19.

Germania, Spania, Franţa şi Italia au suspendat vaccinarea cu dozele produse de AstraZeneca. UE, tot mai sceptică în legătură cu vaccinul britanic-suedez

Germania a suspendat luni utitlizarea vaccinului împotriva covid-19 al laboratorului britanic-suedez AstraZeneca ”cu titlu preventiv”, în urma semnalării unor efecte secundare, a anunţat Ministerul german al Sănătăţii, după o serie de alte suspendări. între altele în ţări ca Danemarca, Irlanda şi Olanda. Ulterior, luni seara, Franţa, Spania şi Italia au anunţat şi ele suspedarea vaccinării cu AstraZeneca.

Citiți și O balerină de la Opera Națională a povestit ororile prin care a trecut după ce a fost vaccinată cu AstraZeneca: Soţul meu m-a resuscitat. Îl auzeam cum strigă: Respiră, respiră!


loading...
Partenerii noștri