România a avut cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul patru din 2020. Cîţu: „Eurostat confirmă revenirea în V”

Economia din România a crescut cu 4,8% în trimestrul patru al anului trecut, în comparație cu trimestrul al treilea, fiind vorba de cea mai mare creștere a PIB înregistrată de un stat membru al Uniunii Europene în trimestrul patru față de cel precedent, conform datelor publicate de Eurostat, marți.

09 mart. 2021, 16:57
România a avut cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul patru din 2020. Cîţu: „Eurostat confirmă revenirea în V”

România performează, din punct de vedere economic, și prin comparație cu economia zonei euro, care suferă o scădere de 0,7%, în timp ce economia Uniunii Europene în ansamblu cunoaște un declin de 0,5% în trimestrul patru față de trimestrul trei. Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Irlanda (minus 5,1%), Austria (minus 2,7%), Italia (minus 1,9%) şi Franţa (minus 1,4%). La polul opus, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în România (4,8%), Malta (3,8%), Croaţia şi Grecia (ambele 2,7%), conform datelor Eurostat citate de Agerpres.

Pe ansamblul anului 2020, produsul intern brut al zonei euro a înregistrat o contracţie de 6,6%, faţă de un declin de 6,8% cât se anunțase iniţial. De asemenea, în cazul Uniunii Europene, cifrele privind evoluţia PIB-ului au fost revizuite până la un declin de 6,2%, faţă de unul de 6,4% prognozat iniţial.

România a performat în trimestrul al patrulea, dar pe anul 2021 se aşteaptă o scădere

Datele Eurostat arată că, în pofida unor evoluţii peste aşteptări la finalul anului, graţie performanţelor industriei germane, performanţele economice ale Europei pe ansamblul anului 2020 sunt mai slabe decât cele ale rivalilor. Anul trecut, produsul intern brut al SUA a scăzut cu 3,5%, în Rusia a scăzut cu 3,1% în timp ce economia chineză a înregistrat un avans de 2,3%.

Anterior, Institutul Naţional de Statistică a revizuit în scădere la 4,8% datele privind creşterea produsului intern brut în ultimul trimestru al anului trecut, fără a afecta, însă, estimarea pentru întregul an, potrivit căreia economia României s-a contractat cu 3,9% în termeni reali. Cifrele publicate de INS în 16 februarie 2021 indicau un avans al PIB de 5,3% în trimestrul 4 din 2020 comparativ cu trimestrul precedent.

Florin Cîţu: „Am luat cele mai bune decizii în 2020”

Premierul Cîţu a recţionat marţi, imediat după publicarea datelor Eurostat, şi nu a pierdut ocazia să îi acuze din nou pe cei din PSD că au făcut tot posibilul să saboteze măsurile guvernului pe care îl conduce.

„Eurostat CONFIRMĂ revenirea în V a economiei.

România a avut CEA MAI MARE creștere economică din UE în trimestrul IV din 2020.

Mulțumesc pentru că am făcut echipă în cea mai mare criză din ultima sută de ani.

Am luat cele mai bune măsuri în 2020. Chiar daca am fost sabotați constant de socialiștii de la PSD.

Continuăm la fel și în perioada 2021-2024 și rezultatele se vor vedea imediat.”, a scris Cîţu pe Facebook.

Citeşte şi: Angajări la Amazon, compania deschide trei noi birouri în România. Procesul de recrutare este în curs


loading...
Partenerii noștri