România a fost dată în judecată de Comisia Europeană pentru ajutoarele de stat acordate fraţilor Micula

Comisia Europeană a decis vineri să dea în judecată România la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru că țara nu a recuperat integral de la oamenii de afaceri Viorel şi loan Micula şi de la grupul lor de firme ajutoare de stat în valoare de până la 92 de milioane euro, considerate ilegale de către executivul UE, informează Hotnews.ro.

RomaniaTV.net
07 dec. 2018, 11:32
România a fost dată în judecată de Comisia Europeană pentru ajutoarele de stat acordate fraţilor Micula

Printr-o hotărâre arbitrala pronunţată în decembrie 2013 (Micula/România) s-a constatat că, prin retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor, cu patru ani înainte de expirarea sa prevăzută pentru 2009, România a încălcat un tratat bilateral de investiţii încheiat între România şi Suedia – reamintește CE, într-un comunicat remis HotNews.ro.

România a anulat schema de ajutoare ca parte a procesului de aderare la UE în vederea respectării normelor UE privind ajutoarele de stat în legislaţia sa naţională.

Instanţa de arbitraj a obligat România să îi despăgubească pe reclamanţi, Viorel şi loan Micula, doi investitori cu cetăţenie suedeză, pentru că aceştia nu au beneficiat în întregime de schemă.

Cu toate acestea, în urma unei investigaţii amănunţite, la 30 martie 2015, Comisia Europeană a adoptat o decizie în care concluziona că suma plătită de România drept despăgubiri celor doi investitori şi societăţilor acestora încalcă normele UE privind ajutoarele de stat şi prin care obliga România să recupereze despăgubirile de la beneficiari.

Comisia a constatat că, prin faptul că a plătit despăgubiri reclamanţilor, România le-ar acorda avantaje echivalente cu cele furnizate prin schema de ajutoare incompatibilă.