România a primit 1 miliard de euro de la UE în 2023: Boloş anunţă superoptimist că vom depăşi rata de absorbţie de 95%

Ministrul Marcel Boloş a precizat că sumele totale primite de România de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanţări şi rambursări, se situează la aproximativ 27 miliarde euro, ceea ce reprezintă peste 76% din alocarea UE aferentă programelor operaţionale.
Filip Stan
03 mai 2023, 19:46
România a primit 1 miliard de euro de la UE în 2023: Boloş anunţă superoptimist că vom depăşi rata de absorbţie de 95%
Guvernul pregăteşte noi pachete şi ajutoare pentru români. Marcel Boloş anunţă cine va primi banii

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene anunţă, miercuri, că peste 1 miliard de euro au fost trimişi în conturile României în primele luni din 2023. ”Sunt optimist că vom depăşi pragul de 95% rată de absorbţie a fondurilor europene”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

”În ultima săptămână, Autorităţile de Management ale programelor operaţionale aferente perioadei 2014 – 2020 au transmis către Autoritatea de Certificare şi Plată din cadrul Ministerului Finanţelor, spre certificare şi rambursare, declaraţii de cheltuieli în valoare totală de 387,68 milioane de euro.

Mai exact, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Infrastructură Mare a transmis declaraţii de cheltuieli în valoare de 124,49 milioane euro, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional – 133,06 milioane de euro şi Autoritatea de Management a Programului Operaţional Capital Uman – 130,13 milioane euro”, a transmis, miercuri, MIPE, într-un comunicat de presă.

Ministrul Marcel Boloş a precizat că sumele totale primite de România de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanţări şi rambursări, se situează la aproximativ 27 miliarde euro, ceea ce reprezintă peste 76% din alocarea UE aferentă programelor operaţionale.

”În urmă cu un an, când am preluat mandatul la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, România mai avea de absorbit aproximativ 12 miliarde de euro din alocările perioadei 2014 – 2020, din care acum mai avem 5,3 miliarde euro. De la începutul anului 2023 până în acest moment, valoarea contractelor semnate cu beneficiarii de către autorităţile de management ale programelor operaţionale se ridică la 1,4 miliarde de euro, iar aceste evoluţii ne fac să fim optimişti că vom depăşi pragul de 95% rată de absorbţie la final de 2023”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Se taie TOATE sporurile. Tot ce este peste salariul de bază, scos din noua lege a salarizării

În ceea ce priveşte execuţia Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, până la această dată, MIPE anunţă că sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanţări şi rambursări, aferente programelor finanţate din FESI (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistenţă Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit şi Afaceri Maritime) şi din FEAD (POAD) se situează la aproximativ 27 miliarde euro, ceea ce reprezintă aproximativ 76% din alocarea UE aferentă acestor programe.

”Suma rambursată de la începutul anului 2022 până în prezent este de 7,1 miliarde euro, din care 1 miliard euro în anul 2023. În plus, s-au rambursat de către Comisia Europeană aproximativ 12,55 miliarde euro pentru plăţi directe în agricultură (1,86 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent)”, a mai transmis MIPE.

Sursa citată a precizat că autorităţile de management au semnat 16.616 contracte de finanţare  cu beneficiarii, cu o valoare totală de aprox. 48,5 miliarde euro: PO Infrastructură Mare – 2.143 contracte (22,4 miliarde euro); PO Competitivitate – 2.862 contracte (4,4 miliarde euro); PO Asistenţă Tehnică – 143 contracte (403 milioane euro); PO Capital Uman – 2.870 contracte (6,3 miliarde euro); PO Regional – 7.671 contracte (13,5 miliarde euro); PO Capacitate Administrativă – 895 contracte (854 milioane euro); POAD – 32 contracte (688 milioane euro).

Ministrul a confirmat: veniturile angajaților din România vor scădea. Cât de mult vor fi reduse sporurile

”De la începutul anului 2022 şi până în prezent au semnate 4.226 contracte de finanţare, în valoare totală de aproximativ 4,6 miliarde euro. Din acestea, în anul 2023 s-au semnat 1.862 contracte de finanţare în valoare de aproximativ 1,4 miliarde euro. Plăţile totale către beneficiari în cadrul contractelor semnate însumează aproximativ 21,3 miliarde euro”, a mai transmis sursa citată.

Progresul înregistrat de la începutul anului 2022 până în prezent în ceea ce priveşte plăţile totale efectuate către beneficiari este de aproximativ 7,2 miliarde euro, din care aproximativ 1,3 miliarde euro în anul 2023.

MIPE anunţă că sumele solicitate Comisiei Europene sunt de aprox. 17,6 miliarde euro, reprezentând o rată curentă a absorbţiei de aproximtiv 71,6% din alocarea UE aferentă (5,7 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent, din care 646 milioane euro în 2023).

În plus, declaraţii lunare de cheltuieli în valoare de aprox. 260 milioane euro sunt în curs de procesare la ACP, în vederea transmiterii la CE.

Din acestea, CE a efectuat rambursări de aproximativ 15,5 miliarde euro (5 miliarde euro de la începutul anului 2022, din care 786 milioane euro în anul 2023).

”Până în prezent, în cadrul exerciţiului financiar 2014-2020 nu au fost dezangajate sume aferente programelor operaţionale, întrucât valoarea aplicaţiilor de plată transmise CE a acoperit necesarul de cheltuieli”, menţionează ministerul.

 

 

 

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Lidia Fecioru a dezvăluit băutura care te ajută să dormi mai bine: „Se face foarte simplu”
Capital.ro
Cei care au permis CATEGORIA B nu au voie, sub nicio formă. Regula spune că este INTERZIS
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Locul din România unde industria giganților mondiali ai modei se prăbușește. Mii de angajați rămân fără slujbe
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Unchiul copilei este principalul suspect al crimei! Ce i-ar fi făcut înainte să o omoare?!
Cancan.ro
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea Bălan și Gina Pistol au COMIS-O!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră: „România și Filipine sunt asemănătoare”. Ce spune despre mâncarea românească
Capital.ro
Regula obligatorie pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Detaliul este absolut esențial
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni ar fi înfăptuit după moarte
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'