România, ameninţată de o criză economică fără precedent. Un celebru specialist atuncă bomba: „Retrăim foamea lui Ceauşescu!”

Bogdan Glăvan, unul dintre cei mai respectaţi economişti ai României, a comentat măsurile fiscale propuse de Guvern şi care au generat îngrijorare în rândul românilor. Deşi nu au fost încă adoptate, ele au stârnit preocupări semnificative, ducând cu gândul la criza din 2010.

11 sept. 2023, 16:47
România, ameninţată de o criză economică fără precedent. Un celebru specialist atuncă bomba: „Retrăim foamea lui Ceauşescu!”
România, ameninţată de o criză econimică fără precedent. Un celebru specialist atuncă bomba: "Retrăim foamea lui Ceauşescu!"

România, ameninţată de o criză econimică fără precedent. Bogdan Glăvan, profesor de economie, susține că creșterea taxelor nu va avea un impact semnificativ asupra reducerii deficitului bugetar şi avertizează că această creștere a taxelor ar putea avea consecințe adverse pentru nivelul de trai al populației. Mai mult, suprataxarea continuă va face dificilă achiziționarea bunurilor de consum și va afecta, de asemenea, piața imobiliară, prin impunerea unor noi cerințe fiscale în viitor.

Citeşte şi: Guvernul poate obţine până la 5 miliarde de lei din taxarea băncilor cu 1% din cifra de afaceri, dar trebuie să schimbe în totalitate regulile fiscale

„Vom avea o puzderie de taxe, fiecare cu un impact mic, dar care la final vor avea un impact copleșitor. Vor produce niște efecte perverse, ce se vor reverbera asupra populației. Realitatea e că nu poți să crești taxe în România, pentru că sunt deja prea mari”, a declarat Bogdan Glăvan pentru Libertatea. „Taxa de 1% pentru multinaționale va duce la o creștere de prețuri pentru bunurile de larg consum, de la alimente la electronice. Iar problema e că se va aplica pe tot lanțul atunci când pe acesta se află companii mari, astfel că se va aplica de mai multe ori”, a mai adăugat acesta.

„Noi retrăim acum ce a fost în 2010, retrăim foamea lui Ceaușescu. Dar nu vom rezolva nimic, va fi tot risipă la buget. Există sisteme publice ale căror nevoi vor crește în viitor: la pensii vor crește, la Armată vor crește. Așa că trebuie să flexibilizezi ceea ce ai. Trebuie un stat foarte eficient. Statul trebuie să se adapteze”, mai spune Bogdan Glăvan.

Citeşte şi: Salariile mari de bugetari vor fi plafonate. Sporurile se taie sau se plafonează la 1000 de lei

La rândul său, consultantul fiscal Emilian Duca este de aceeași părere:. „Întotdeauna când se majorează impozitele, acestea se vor transpune către consumatori. În ultimă instanță, tot acolo ajung. Nu vine nimeni de acasă cu bani. Spre exemplu, cei care vor să își cumpere locuințe vor plăti automat mai mult, deoarece TVA crește de la 5% la 9%”, a declarat Emilian Duca. „Problema e de fapt bugetul, incompetența sectorului public care vine să crească taxe, deși guvernanții au eșuat în a face reforme. Tot noi plătim pentru ticăloșia lor”, amai spus Emilian Duca.