România ar putea deveni un mare producător de soia nemodificată genetic, printr-un nou proiect

Un proiect pentru producția de soia nemodificată genetic în bazinul Dunării va fi lansat în România, fiind o oportunitate unică și pentru fermierii din ţara noastră, un beneficiu pentru consumatorii care doresc să evite organismele modificată genetic și multiple avantaje pentru mediul înconjurător, anunţă Agent Green, membru oficial al Danube Soya pentru România.

RomaniaTV.net
27 aug. 2012, 08:32
România ar putea deveni un mare producător de soia nemodificată genetic, printr-un nou proiect

Lansarea oficială va avea loc pe 5 și 6 septembrie la Viena, Austria cu ocazia congresului la care vor participa organizaţii de pe filiera producției de soia – lideri politici și din producția de furaje, de alimente, ONG-uri, cercetători, lanțuri de supermarketuri..
 
„Europa, deci și România a devenit dependentă de proteina din America unde suprafețe imense din pădurile tropicale, mai ales din Amazon, sunt defrișate permanent pentru a face loc monoculturilor cu soia, în mare parte modificată genetic. În Austria, unde consumatorii nu vor OMG nici măcar în furajele pentru animale dorește soia non OMG din bazinul Dunării, iar România poate satisface cu ușurință necesarul lor anual de 600.000 tone de șrot, dar și al altor țări care depind de soia din America. Așadar, proiectul Danube Soya ajută fermierii europeni, satisface exigențele consumatorilor, salvează Amazonul și reduce emisiile de CO2 prin anularea transportului peste mari și oceane. Un proiect pentru producția de soia nemodificată genetic în bazinul Dunării va fi lansat în România, fiind o oportunitate unică și pentru fermierii din ţara noastră, un beneficiu pentru consumatorii care doresc să evite organismele modificată genetic și multiple avantaje pentru mediul înconjurător, anunţă Agent Green, membru oficial al Danube Soya pentru România.”, a declarat Gabriel Păun, Președintele Agent Green.
 
Soia reprezintă o provocare majoră pentru o agricultura europeană sustenabilă și independentă deoarece se concentrează pe valori regionale. Pentru a aborda efectiv această provocare, o vastă coaliție de părți interesate au fondat la începutul acestui an Asociația Dabube Soya. Asociația independentă și pan-regională urmărește să dezvolte sistematic cultivarea de soia nemodificată genetic în bazinul Dunării prin agrearea unui standard de producție și implementarea unui program comprehensiv de certificare pentru originea regională și producția fără OMG (organisme modificate genetic).

La simpozionul din septembrie, acest program va fi prezentat în premieră cu accent pe aspectele calitative și impulsurile pentru agricultura pentru regiune. Participanții vor avea oportunitatea de a discuta obiectivele pe termen lung și impactul pozitiv pentru regiune.
 
Mai mult de 300 de participanți la nivel înalt a€“ din Bavaria până în Dobrogea vor participa la congresul care va avea loc la Viena, Agricultural Exchange. 

Agent Green a informat Ministerul Agriculturii de la București în cadrul unei întâlniri oficiale încă din luna iunie a acestui an și l-a invitat la congres pe ministrul român Daniel Constantin. „€œNu am primit încă un răspuns oficial de la minister și există riscul că noul ministru, la fel că predecesorii săi Tabără și Fuia, ar putea fi subordonat companiei Monsanto care are interese în producția de organisme modificate.  Sperăm să nu fie cazul! Din partea României la congres va susține o prezentare Dragoș Dima, fost director al Monsanto România care crede doar în producția de soia non OMG ” a subliniat Păun.
 
Concluziile conferinței vor fi incluse în Declarația Danube Soya: un catalog care va lista angajamentele politice, nevoile de cercetare, strategiile de producție și de piață, precum și cerințele pentru programul de certificare. La sfârșitul simpozionului Declarația care va fi semnată de participanți va deveni bază pentru succesul proiectului.
 
Datorită condițiilor climatice și geografice benefice, țările riverane la Dunăre au devenit deja cele mai productive din Europa cu un potențial de creștere semnificativă a suprafeței cultivate. Potrivit Camerei pentru Agricultura din Austria suprafața cultivată cu soia ar putea crește la 5 milioane de hectare în următorii 5 ani.