România ar putea fi amendată cu trei milioane de euro pentru că nu a luat la timp măsuri de combatere a spălării banilor

România e la un pas de a fi amendată cu trei milioane de euro pentru transpunerea tardivă a directivei privind combaterea spălării banilor. Propunerea de sancţionare a fost făcută de avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). 

RomaniaTV.net
05 mart. 2020, 14:30
România ar putea fi amendată cu trei milioane de euro pentru că nu a luat la timp măsuri de combatere a spălării banilor

Deciziile CJUE coincid în general cu recomandările formulate de avocatul general, relatează Hotnews.

Vezi aici concluziile avocatului general, Evgeni Tanchev, care au fost publicate joi pe site-ul CJUE.

Recomandările CJUE privind sancţionarea României

  1. Să declare că, întrucât nu a adoptat, până la 26 iunie 2017, măsurile necesare pentru a transpune Directiva 2015/849 sau, în orice caz, întrucât nu a comunicat aceste măsuri Comisiei, România nu și‑a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului 67 din directiva menționată.
  2. Să oblige România la plata unei sume forfetare de 3 000 000 de euro.
  3. Să oblige România la plata cheltuielilor de judecată.

În 7 iulie 2017, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României și altor şapte state membre UE pentru netranspunerea în legislațiile naționale a Directivei europene 849/2015 – „A patra directivă privind combaterea spălării banilor”. Atunci, România a primit o scrisoare de punere în întârziere, iar ulterior Comisia Europeană a constatat că România și alte 7 state nu au luat nicio măsură de transpunere a directivei.

„(…) ținând seama de perioada cuprinsă între data împlinirii termenului de transpunere prevăzut de Directiva 2015/849 (26 iunie 2017) și data la care România și‑a îndeplinit obligațiile (21 iulie 2019), durata încălcării este de aproximativ 25 de luni, ceea ce poate fi considerată semnificativă”, arată avocatul general.

Citeşte şi: INFRINGEMENT împotriva ROMÂNIEI pentru că nu a transpus în legislaţia naţională două directive esenţiale