România ar putea relua, anul viitor, vânzarea certificatelor verzi

România ar putea relua din luna martie 2012 vânzarea certificatelor verzi. Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely. El a declarat că nu vom putea vinde anul viitor toate certificatele care în prezent reprezintă circa 300 de milioane de unităţi, scrie Agerpres.

RomaniaTV.net
22 nov. 2011, 10:12
România ar putea relua, anul viitor, vânzarea certificatelor verzi

Evident că nu o să putem, pentru că aşa e piaţa, să vindem toate certificatele, care înseamnă acum circa 300 de milioane de unităţi. Este bătălia acum ce se va întâmpla după 2012. Şi la nivelul Uniunii Europene noi dorim să avem o siguranţă că va fi o compensare şi după 2012, deci nu vom pierde acele unităţi care sunt valabile doar până în 2012 valabile„, a adăugat ministrul Borbely.

În luna august, Comitetul ONU de Conformare al Protocolului de la Kyoto a confirmat suspendarea de la tranzacţionare a certificatelor de emisii.

Decizia Comitetului a fost luată, după cum recunoaştea şi ministerul Mediului, din cauza nerespectării de către partea română a prevederilor privind derularea sistemului naţional pentru estimarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Potrivit datelor oficiale, România dispune de circa 300 de milioane de astfel de certificate de emisii de carbon. Ele pot valorificate doar prin vânzarea pe o bursă specială, destinată exclusiv acestui tip de titluri.