România ar putea să devină leagănul unor boli considerate eradicate

Lipsa de conştientizare de către populaţie a importanţei vaccinării poate transforma ţara noastră în "leagănul" unor boli considerate eradicate, una dintre cele mai expansive fiind, în prezent, poliomielita.

29 mai 2014, 09:42
România ar putea să devină leagănul unor boli considerate eradicate

Preşedintele celei de-a III-a ediţii a Conferinţei Naţionale de Sănătate Publică, care se desfăşoară la Timişoara, conf. univ. dr. Emilian-Damian Popovici, crede că una dintre principalele cauze care fac populaţia să evite tot mai mult vaccinarea este atât lipsa unei informări oficiale corespunzătoare a acesteia despre importanţa vaccinării, dar şi pentru că există o campanie de dezinformare permanentă pe internet.

Dacă până nu de mult, cu această maladie se mai confruntau câteva ţări din spaţiul afro-asiatic, în ultimii ani, au apărut focare şi în alte zone ale Orientului Apropiat, de unde mii de persoane se refugiază în Egipt şi Turcia – o destinaţie de vacanţă aprecizată de mulţi europeni – virusul fiind dus mai departe, în alte zone.

Citeşte şi PARADOXUL crizei economice. Oamenii mănâncă mai puţin, dar sunt tot mai GRAŞI. Vezi ce PERICOLE ne pasc

„Eu nici nu vreau să fac o prognoză despre ceea ce poate să urmeze, dar pe fondul acesta de scădere permanentă a acoperirii vaccinale pe care o remarcăm de câţiva ani, sigur că este posibil ca boli considerate, cel puţin parţial, uitate, să revină şi aici nu mă refer doar la bolile stăpânite medical – începând cu difteria şi terminând cu variola – ci este posibil să ne confruntăm şi cu alte boli – posibil poliomielita, pentru că România, la ora actuală este pusă în acelaşi plan cu ţări precum Bosnia-Herţegovina, Ucraina sau Georgia şi nu este o condiţie onorantă să fii pus la egalitate cu ţările menţionate din acest punct de vedere”, a declarat joi, pentru AGERPRES, conf. univ. dr. Emilian-Damian Popovici, preşedintele Conferinţei Naţionale de Sănătate Publică, ce se desfăşoară, zilele acestea, la Timişoara.

Specialistul a subliniat faptul că sănătatea publică trebuie să beneficieze de o atenţie mult mai sporită din partea decidenţilor guvernamentali şi politici, întrucât în România există o serie de maladii care o clasează pe locuri nedorit de fruntaşe în UE şi descoperă nivelul scăzut al standardului de viaţă.

Citeşte şi Ce pericole grave denotă durerile de cap. Tratamente şi profilaxie

„Atâta timp cât tuberculoza ne clasează pe primul loc între statele membre UE, cât cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate la femeile care se află la vârsta procreării, atâta timp cât avem o epidemie nedeclarată de hepatită C, care este o boală cu implicaţii serioase pentru sănătatea oamenilor şi chiar pentru prognosticul lor de viaţă şi cât ne confruntăm cu emigrarea masivă a medicilor, de numărul tot mai redus al medicilor activi din ţară şi al asistentelor, putem spune că avem o sumă de probleme pe care trebuie să le semnalăm politicului, pentru ca lucrurile să se schimbe cât mai repede posibil în bine, pentru sănătatea oamenilor”, a detaliat conferenţiarul.

De asemenea, el a subliniat problema lipsei unei informări oficiale corespunzătoare a acesteia despre importanţa vaccinării.

„Scăderea aceasta continuă a vaccinării este tot mai accentuată şi personal nu văd măsuri serioase care să schimbe această situaţie de fapt”, a completat specialistul.

Peste o sută de medici din ţară s-au reunit joi, la Timişoara, unde participă la cea de-a III-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Sănătate Publică, ce se desfăşoară până vineri, aducând în discuţie o serie de tematici şi probleme privind sănătatea publică, într-o încercare de a găsi soluţii pentru rezolvarea acestora.

Citeşte şi Boli pe care le poţi face mai devreme decât crezi