România, gata să trimită avioane Ucrainei. Marcel Ciolacu: „Este normal să ne pregătim / Astfel de hotărâri nu cred că se vor lua pe ascuns”

Guvernul de la București ar putea trimite arme în Ucraina. Marcel Ciolacu a făcut declarații pe marginea acestui subiect.

22 apr. 2022, 15:20
România, gata să trimită avioane Ucrainei. Marcel Ciolacu: „Este normal să ne pregătim / Astfel de hotărâri nu cred că se vor lua pe ascuns”

România și-ar putea un puternic rol de filantrop în cazul Ucrainei. După ce a oferit sprijin umanitar, după ce a donat echipamente medicale și alimente, respectiv echipamente militare defensive, politicienii de la București iau în calcul și expedierea de avioane MiG LanceR. Totul depinde de evoluția războiului, susține președintele Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu.

„Haideți să fim corecți: avem o frontieră de 650 de kilometri cu Ucraina. Nimeni nu știe cum va evolua situația din Ucraina, e normal să ne pregătim pentru așa ceva. Dar asta nu înseamnă că România va intra direct în acest conflict cu Rusia.

Este posibil, în funcție de evoluția lucrurilor din Ucraina, România să facă acest lucru (n.r. – să doneze avioane MiG), dar efortul împotriva Rusiei al tuturor țărilor civilizate şi din Uniunea Europeană, dar şi din afara Uniunii Europene – şi aici mă refer în mod direct la partenerul strategic al României, Statele Unite ale Americii – trebuie să fie asumat de către toate statele.

Primul pas este să avem un cadru legislativ. Nu o să încalce nimeni legea şi astfel de hotărâri nu cred că se vor lua pe ascuns sau să nu fie informată toată lumea”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Antena 3.

Avioanele MiG sunt ținute la sol, aeronave cunoscute pentru faptul că sunt vechi și cu potențiale probleme.

 

Avertismentul Rusiei

 

În urmă cu câteva săptămâni, Serghei Lavrov, ministrul de Externe din Rusia, a anunțat că toate statele care vor sprijini militar Ucraina vor avea de suportat consecințe grave.

„Vrem să vă asigurăm că nu va fi aşa. Acţiunile Uniunii Europene nu vor rămâne fără răspuns. Rusia va continua să se asigure de îndeplinirea intereselor sale naţionale vitale, fără a ţine cont de sancţiuni şi ameninţările acestora.

Este timpul ca ţările occidentale să înţeleagă că dominaţia lor în economia globală este de mult un lucru al trecutului”, a declarat Lavrov.