EXCLUSIV Marcel Ciolacu, despre USR-şti: „Între ei e o suveică de zeci de milioane de euro. Acum ies la iveală toate schemele lor financiare”

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a fost joi invitatul lui Victor Ciutacu în emisiunea Punctul Culminant, de la România TV, pentru a discuta despre situaţia economică a României, dar şi alte subiecte de interes.

21 apr. 2022, 23:03
EXCLUSIV Marcel Ciolacu, despre USR-şti: „Între ei e o suveică de zeci de milioane de euro. Acum ies la iveală toate schemele lor financiare”

Marcel Ciolacu a răspuns întrebărilor legate de acuzele Kremlinului la adresa României, ruşii acuzând faptul că pe teritoriul ţării noastre există baze de antrenament pentru mercenri străini, parte dintre aceştia luptând acum în războiul din Ucraina.

„In acest moment nu este luata o astfel de decizie. Astfel de decizii se iau in CSAT si eu nu stiu sa fi fost vreun CSAT. Banuiesc ca se frefera la militari straini antrenati pe teritoriul Romaniei. Romania nu este in razboi direct cu Rusia, ci este impreuna cu alte state impotriva unui dictator care a decis sa atace un alt stat suveran.

Asta nu inseamna ca nu exista pe teritoriul Romaniei companii private unde sa se faca astfel de antrenamente, dar la nivel de guvern nu exista asa ceva. Eu nu cred sub nicio forma ca exista asa ceva in Romania.”, a spus Ciolacu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a explicat că este normal ca România să fie ţară de tranzit pentru humeroase convoaie cu ajutoare umanitare pentru Ucraina.

„In afara de gestionarea refugiatilor, care se face la vedere, impreuna cu ONG-urilor, cu autoritatile locale, toate ajutoarele catre Ucraina tranziteaza Romania, e normal. Cea mai mare obligatie Romania o are acum fata de Republica Moldova, cel mai vulnerabil stat acum unui atac din partea Rusiei.”, a adăugat Ciolacu.

Potrivit lui Ciolacu, România nu are în momentul de faţă în momentul de faţă trimiterea de ajutoare militare Ucrainei, dar îşi crează cadrul legislativ pentru a putea-o face în viitor, dacă situaţia o va impune.

„Pentru a acorda un ajutor militar, prima data iti creezi cadrul legislativ. Avem 740 de km de frontiera cu Ucraina si e normal sa ne pregatim pentru asa ceva, nu stim cum va evolua situatia, e bine sa fim pregatiti. Primul pas este sa avem cadrul legislativ, nu cred ca se va incalca legea sau sa se ia astfel de hotarari pe ascuns. Plec saptamana viitoare la Kiev. Nu stabilesc eu traseele, banuiesc ca nu putem pica in ridicolul de a avea trasee diferite. Suntem invitati sa tinem cate un discurs in Parlament. Stie toata lumea ca mergem pe 27 aprilie, deci nu este niciun mister. Nu am fost curios de traseu pana acum, banuiesc ca va fi acelasi traseu pe care l-au avut si alti demnitari. Ne ducem sa vedem realitatea, avem mai multe deplasari, nu doar la Kiev. Vom merge si in zonele de conflict, dar astfel de programe se schimba in functie de ce se intampla, nu stiu sigur. E evident ca Rusia se pregateste de o ofensiva, dar nu e frica, mai sunt si romani care locuiesc acolo. Eu am facut armata la aviatie, langa Bucuresti.”, spune Marcel Ciolacu.

Preşedintele PSD spune că nu a făcut presiuni asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a investiga achiziţiile făcute de statul român în pandemie, dar se bucură că DNA a anunţat că o astfel de investigaţie este în curs.

Citeşte şi: Sevil Shhaideh și ceilalți inculpați, achitaţi în dosarul Belina. Decizia poate fi atacată cu apel

„Eu nu am cerut DNA sa investigheze, dar ma bucur ca exista o ancheta. Totusi vorbim de 800 de milioane de euro, aproape cat costa voucherele din programul social. Ce-i trist este ca domnul Rafila, in primele 43 de zile, a vandut 7 milioane de doze. Ei au vandut 1 milion si ceva, in valoare de 17 milioane. Deci lor incepusera sa le expire dozele, vindeau altele ca sa scape de ele, dar comandau in continuare.

Tinta de vaccinare era 15 ilioane de romani si ai cumparat 60 de milioane de doze. Ai vazut ca ai avut o campanie de vaccinare dezastruoasa. Cum a facut doamna ministru memorandumul ala, de cate ori sa ne vaccinam, de cate 7 ori? Domnul Citu era premier, domnul Barna era vicepremier, deci asta e lantul.

Vrem si noi sa stim, e din prostie, cineva nu a facut un calcul logic si a crezut ca un roman se vaccineaza de opt ori? Nu ma provocati mai mult, ca suntem in Saptamana Mare. Va aduceti aminte de izolete, de masti. Domnul Arafat nu este prietenul meu, lucrurile astea trebuie aflate. DNA a spus ca sunt 82 de dosare in curs, le asteptam. Dupa aia a venit episodul testelor pentru elevi.

De ce sa acuzam oameni aiurea? Sa intre institutiile statului ca sa aflam ce s-a intamplat si care e suma exacta. Dar sa ai impertinenta sa il acuzi pe Rafila… Omul si-a dat seama de la inceput de ce a gasit acolo si a facut cat a putut, a vandut in valoare de 43 de milioane de euro.”, a mai spus Ciolacu.

Preşedintele PSD a tranşat şi disputa dintre Alexandru Rafila şi Raed Arafat cu privire la cine ar trebui să stabilească strategia naţională pe sănătate.

„Eu am spus-o si o spun in continuare: domnul Arafat a facut performanta la ISU, unde a pus pe picioare un sistem recunoscut si la nivel european. Politica de sanatate o face Ministerul Sanatatii. Pentru mine e clar, ISU nu poate sa treaca la Ministerul Sanatatii, e o institutie militarizata. Restul, eu nefiind de specialitate, imi doresc o eficienta mai mare la primiri urgente, cum vor toti romanii. Trebuie umblat la eficienta actului medical.”, crede Ciolacu.

Marcel Ciolacu spune că nu este în luptă cu DNA, dar a precizat că speră ca parchetul anticorupţie să investigheze şi cheltuielile miniştrilor USR, unde susţine că ar putea apărea probleme.

„Sorin Grindeanu a reziliat un contract al Egis pentru studii pe Craiova-Lugoj. Au iesit si au tipat, dar stiti in cat timp trebuia sa faca acel studiu? In patru ani. In orice tara civilizata in patru ani faci si executia. Nu mai cer nimanui sa ancheteze, dar stim care sunt legaturile. In cazul ala cu Belina, de care tot tipau, s-a achitat. Am vorbit cu doamna Sevil Shhaideh azi la telefon si era fericita pana la lacrimi ca s-a facut dreptate. Cunosc anumite detalii, am comunicat in aceasta perioada cu doamna Shhaideh si cu domnul Gadea. Nu sunt intr-o lupta cu DNA, nu am comentat niciodata vreo decizie. Nu era suficiaent ca e Clotilde primar, desi stim toti cum s-au furat voturile. Vedem toate schemele financiare si ies toate la vedere in acest moment, cum e facuta o suveica intre ei, vorbim de zeci de milioane. Cum se intampla ca toate astea sunt numai pe unde au fost USR-istii. Va dati seama daca stateau patru ani?”, a mai spus preşedintele PSD.

Citeşte şi: SONDAJ AVANGARDE: Ciolacu și Ciucă, pe primul loc în topul încrederii românilor. PSD crește vertiginos la 36%, PNL – în picaj, la 19%. AUR surclasează USR

În ce priveşte alegerile din 2024, preşedintele PSD spune că ar vrea ca social-democraţii să rămână într-o coaliţie, dar nu la nivelul candidaţilor la preşedinţie.

„In primul rand, daca ar fi asa simpla politica, sa decidem noi… AU mai vrut unii prin suffragerii. Lucrurile sunt mai complicate, romanii ne dau mandatele sau ne trimit la putere sau in opozitie. Cu siguranta la anul in mai se va face rocada de premier, vom vedea ce decizie vom lua. In acest moment eu sunt propunerea, dar vom vedea ce se intampla.

Din cate stiu eu, in ultimii opt ani frecventa de premier a fost cam unu pe an. Acum avem un acord politic, daca nu se mai respecta e exclus sa renuntam la functia de premier. In rest eu imi doresc si sunt convins ca aceasta alianta este cea mai buna solutie pentru Romania. Parlament cu majoritate larga, guvern eficient, dar sa vedem cum vor vota romanii. Dar nu va ascund ca eu cred ca aceste doua mari partide ar trebui sa faca alianta si in mandatul urmator. Daca se rupe aceasta coalitie eu nu vad alta solutie decat anticipate.

Primele alegeri vor fi europarlamentare, acolo va spun sigur ca PSD si PNL vor candida pe liste separate. Apoi vom vedea. E vorba de doua partide mari si nu simt oportunitatea de a avea un candidat unic pentru presedintie. Apoi urmeaza parlamentarele.”, a declarat Marcel Ciolacu.

În încheiere, Marcel Ciolacu a vitat să spună dacă măsurile sociale luate de PSD ar fi fost mai substanţiale şi aplicate mai devreme, dacă PSD ar fi guvernat singur, dar a admis că social-democraţii ar fi prevăzut mai devreme şi ar fi gestionat mai bine criza din energie.

„Este posibil, dar pot sa va spun cu certitudine ca platim pretul unei crize suprapuse. Dar am fi tinut cont cand au venit semnalele ca in zona de energie vor fi probleme. AM fi anticipat si nu cred ca am fi reusit sa acoperim tot, dar am fi fost mai eficienti. A venit o liberalizare haotica a pietei si au urmat niste scumpiri accelerate, pentru ca nu era nimic predictibil. Am fi venit de la 1 ianuarie cu masurile si am fi gestionat mai bine criza din energie. Am o comunicare buna cu premierul Ciuca si am impresia ca tragem in aceeasi directie. Am fost la ultima sedinta de guvern si am vazut trei ministri foarte capabili, Marcel Bolos, Adrian Câciu si Chesnoiu, care cautau solutii pentru criza.

Acum asistam la un val de scumpiri de sarbatori, un val speculativ. Veti vedea ca vor scadea dupa Pasti. Ce sa faca statul, mai mult decat ce am facut? Deja premierul a fost la combinatul din Slobozia, sa redeschidem acolo si cautam solutii si pentru altele. Iar in planul de sprijin pentru Romania, prima este Agricultura. Dupa doi ani pierduti, credeti ca puteam face mai mult in cateva luni? Romania in acest moment nu este in pericol major economic. Nu suntem in pragul prapastiei.”, a conchis Ciolacu.

Citeşte şi: Clotilde Armand l-a numit în fruntea REBU pe Ştefan Paraschiv, fostul director al Metrorex în mandatul de ministru al lui Cătălin Drulă. Bonus de instalare, un contract de colectare şi sortare a gunoaielor cu Primăria Sectorului 1