România are cei mai slabi elevi din Europa. 40% dintre ei nu ştiu să citească la 15 ani

Publicat: Luni, 26 Noiembrie 2012 16:58 // Actualizat: Luni, 26 Noiembrie 2012 18:05 // Sursa: România TV

România are cei mai mulţi elevi din Europa cu rezultate slabe la învăţătură. În ţările cele mai educate, procentul este şi de şapte ori mai mic, iar fondurile pentru educaţie cresc odată cu rezultatele elevilor.

Foto: România TV

România, Bulgaria şi Malta au înregistrat cele mai slabe rezultate în educaţie. Aproape 40% dintre elevi nu ştiu bine să socotească sau să citească la vârsta de 15 ani. Elevii români nu au ratat nicio ocazie pentru a demonstra că realitatea confirmă statistica.

La polul opus se află ţările cele mai educate, unde procentul elevilor cu rezultate slabe scade până la 7%, dacă vorbim de Finlanda. Cauza diferenţelor mari este explicată tot de statistică.

România şi Bulgaria acordă anual aproximativ 4% din Produsul Intern brut pentru învăţământ. Ţările educate însă, alocă procente duble. Finlanda şi Danemarca, de exemplu, rezervă anual între 7% şi 9 % din PIB pentru educaţie.

"Acest domeniu vital a primit în ultimii ani procente extrem de mici din PIB. Nu putem să vorbim de învăţământ de calitate, un învăţământ performant cu dascăli complet nemotivaţi. În special cei tineri trăiesc la limita sărăciei", a declarat specialistul în educaţie, Simion Hancescu.

Profesorii din ţările cele mai educate sunt însă mult mai motivaţi financiar. Dacă în România, un profesor câştigă în medie 420 de euro, ţările cu rezultate bune în educaţie îşi motiveză dascălii cu sume de peste 10 ori mai mari. În Finladna şi Danemarca, salariu mediu al unui profesori variază de la 4.300 şi 64.00 de euro.

Legea Educaţiei obligă Guvernul să acorde 6% din Produsul Intern Brut, însă până acum educaţia a fost subfinanţată în fiecare an, în timp ce rezultatele elevilor au bătut recorduri negative la toate examenele.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
25 dec 11:07
Răspunde | Votează email 0 email
rqhKiHZHnikAyHaJvI
Este un om si jumatate.Tot rscepetul pt. dl. Breaban, nu Breban cum s-a scris.Am avut onoarea si ocazia sa il cunosc, este un bun profesor, un sfatuitor de incredere.Mi-a deschis ochii asupra perspectivelor de cariera chiar daca in club nu am ajuns macar la centura galbena.Respect de la un fost elev !
26 nov 20:39
Votează email 0 email
...fost subfinanţată în fiecare an, în timp ce rezultatele elevilor au bătut recorduri negative la toate examenele. sursa: rtv.net (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];...
26 nov 17:54
Răspunde | Votează email 0 email
constantin
Ce fac cei de la corectura cu titlul articolului,probabil ca si ei fac parte din cei vizati in articol.
1
EUR
4.8393
RON
06 Jun
noapte 15 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H