România are datorii de peste 115 milioane de euro la Agenţia Spaţială Europeană. Riscă să fie dată afară din organizaţie

România riscă să fie dată în judecată şi exclusă din Agenţia Spaţială Europeană, din cauza datoriilor de peste 115 milioane de euro. Datoriile sunt acumulate din anul 2017, de când nu și-a mai achitat contribuțiile la programele opționale de cercetare derulate.

RomaniaTV.net
24 iul. 2020, 08:19
România are datorii de peste 115 milioane de euro la Agenţia Spaţială Europeană. Riscă să fie dată afară din organizaţie

România riscă să fie dată în judecată și exclusă din organizație, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern repus în dezbatere după ce unul similar fusese pus în transparență decizională la finalul anului trecut, dar nu a mai ajuns să fie aprobat.

Suma pe care Guvernul voia să o plătească în decembrie 2019 era de 30,9 milioane de lei, potrivit proiectului de HG. În noua hotărâre de guvern pusă în dezbatere în iulie 2020 suma a scăzut la 30 de milioane de lei, potrivit edupedu.ro. 

Suma prevăzută anul trecut însemna 6,4 milioane de euro la cursul BNR de la acel moment. Suma prevăzută în actualul proiect de HG înseamnă 6,2 milioane de euro la cursul valutar din prezent.

Dacă ar fi plătită această sumă acum, ar însemna stingerea unei părți de doar 5,38% din datoria totală. Suma exactă acumulată din datoriile României la Agenția Spațială Europeană la data de 18 mai era de 115.414.550 euro.

Ţara noastră este membru ESA din 2011. Cotizație anuală a țării noastre este stabilită la 1 la sută din bugetul ESA. Este pentru prima dată în istoria ESA, de la înființarea sa în 1975, când un Stat Membru ajunge în această situație, se arată în documentul guvernamental.

Citeşte şi Pandemia ne-a îndatorat peste măsură. Datoria externă totală a României a ajuns la peste 110 miliarde euro