România are nevoie de încă o centrală nucleară cu reactoare de generaţia a patra

România va trebui să-şi asigure 45% din necesarul de energie din surse nucleare în anul 2040, faţă de 20% în prezent, iar pentru acest lucru este nevoie, pe lângă reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, de încă o centrală nucleară, a declarat, luni, Şerban Valeca, senator şi preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Institutului de Cercetări Nucleare de la Piteşti, într-o conferinţă pe teme de profil.

05 mai 2014, 11:14
România are nevoie de încă o centrală nucleară cu reactoare de generaţia a patra

La orizontul anilor 2040, 45% din necesarul de energie al ţării trebuie să provină din energie nucleară. Studiile arată că, până în 2025, consumul de energie va fi dublu faţă de anul 2000, aşa că vom fi în situaţia de a deveni importatori de energie. În plus, avem probleme cu termocentralele, care sunt foarte vechi’, a arătat Valeca, potrivit Agerpres.

El a explicat că mixul energetic nu se poate baza pe o energie fluctuantă, ci trebuie să fie asigurat în principal din surse care produc constant, cum sunt cele nucleare.

Potrivit senatorului, pentru atingerea acestei ponderi a energiei nucleare nu sunt suficiente doar cele două noi reactoare nucleare pe care le are România în plan la Cernavodă, respectiv Unităţile 3 şi 4.

‘Mai trebuie minimum o centrală nucleară cu două reactoare, care sper să fie de generaţia a patra (de ultimă generaţie – n.r.)’, a subliniat el.

La mijlocul lunii decembrie 2013, Institutul de Cercetări Nucleare Piteşti /RATEN ICN/, alături de italienii de la ANSALDO Nucleare şi ENEA, a devenit parte semnatară în constituirea consorţiului pentru implementarea proiectului ALFRED în România, în valoare de un miliard de euro, prin care va fi realizat un reactor nuclear de demonstraţie de generaţia a patra, răcit cu plumb, amplasat pe platforma ICN Piteşti de la Mioveni.

Prin intermediul unui astfel de reactor se urmăreşte rezolvarea unor probleme legate de securitatea nucleară, tratarea şi condiţionarea deşeurilor radioactive, dar şi protecţia fizică a materialelor radioactive şi a instalaţiilor nucleare.

Conform Notei de fundamentare aferente Hotărârii de Guvern pentru aprobarea realizării Proiectului reactorului nuclear de demonstraţie răcit cu plumb – ALFRED, motivul implementării unei astfel de instalaţii îl constituie faptul că ‘energia nucleară bazată pe reacţia de fisiune reprezintă, în prezent, principala opţiune de asigurare a unei energii durabile, curate şi competitive pe plan mondial’.

Odată cu derularea acestui proiect ar urma să fie create cel puţin 300 locuri de muncă pentru specialişti de înaltă calificare, în vederea desfăşurării programului de dezvoltare tehnologică şi pentru operarea instalaţiei.

În plus, se vor crea oportunităţi semnificative pentru furnizorii de servicii şi echipamente, în perioada operării instalaţiei.

Pe întreaga perioadă de derulare a investiţiei (2014 – 2025) se apreciază că vor fi necesari cel puţin 2.000 de specialişti pentru furnizorii de servicii de proiectare, inginerie, construcţii civile sau echipamente.

Funcţiile de supraveghere vor fi îndeplinite de Ministerul Economiei şi Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară RATEN, prin sucursala ICN Piteşti.

În conformitate cu aprobările date de Guvernul României prin Memorandumul 2925/03.02.2011, reactorul demonstrativ ALFRED se amplasează în România, iar Ministerul Economiei promovează şi susţine această iniţiativă la nivel european. Institutul de la Piteşti a avut responsabilitatea să iniţieze demersuri de creare a Consorţiului pentru realizarea proiectului.

La nivel european sunt derulate proiecte similare, cum ar fi reactorul de demonstraţie ASTRID, amplasat la Marcoule, pe amplasamentul nuclear pentru fostele instalaţii Phoenix, sau instalaţia MYRRHA, localizată pe platforma de la Mol, Belgia.