România, atractivă pentru japonezi prin nivelul de educație, cunoştinţele IT şi multilingvism

Ambasadorul Japoniei în România, Kisaburo Ishii, a declarat vineri, la finalul întrevederii avute cu prefectul județului Mureș, Lucian Goga, că România este atractivă pentru investitorii japonezi în special prin nivelul de educație foarte ridicat, cunoștințele IT și prin faptul că în zonele multietnice românii vorbesc multe limbi străine.

16 sept. 2016, 14:56
România, atractivă pentru japonezi prin nivelul de educație, cunoştinţele IT şi multilingvism

„Până acum forța de muncă ieftină a fost într-adevăr o atracție pentru aceste firme, dar în ultimul timp forța de muncă a început să crească în România. De asemenea, un alt punct atractiv este și din perspectiva multietnică de aici, faptul că românii vorbesc foarte multe limbi străine și foarte bine. Pe lângă acest nivel al educației foarte ridicat, există acest nivel IT, foarte căutat și foarte cunoscut și care reprezintă un interes foarte mare”, a declarat Kisaburo Ishii, citat de Mediafax.

Diplomatul a arătat că a participat la un concert organizat la Filarmonica de Stat din Târgu Mureș, sub bagheta dirijorului japonez Shinya Ozaki, care continuă o tradiție de colaborare în domeniul culturii între Japonia și acest municipiu și că, fiind prima sa deplasare aici, a vizitat o serie de obiective culturale.

‘Ieri am avut ocazia să vizitez Palatul Culturii în care este Filarmonica, precum și biblioteca veche și am fost foarte impresionat de nivelul foarte ridicat al culturii din acest oraș. Așa cum am menționat și domnului prefect, Japonia, de mai bine de 1.000 de ani, este o țară cu o singură etnie și nu are cum să cunoască ce înseamnă cum să trăiască mai multe etnii la un loc și ce dificultăți implică acest lucru. De asemenea, am exprimat aprecierea față de toți românii, care locuiesc împreună cu mai multe etnii’, a subliniat ambasadorul.

Kisaburo Ishii a arătat că, din punct de vedere economic, România este în cadrul Europei de Est o țară cu o economie în plină dezvoltare și că în ultimii ani aici au început investiții ale unor firme japoneze, în special în domeniul automobilelor, apoi în domeniul IT și recent în domeniul farmaceutic.

‘Cred că dumneavoastră aveți aici factori importanți prin Universitatea de Medicină și Farmacie și potențialul IT pe care firmele japoneze ar putea să îl exploateze în viitor. Am primit asigurări din partea domnului prefect că, în momentul în care firmele japoneze se vor arăta interesate de investiții, le va acorda tot sprijinul de care vor avea nevoie’, a susținut diplomatul.

Ambasadorul Japoniei în România a ținut, pe această cale, să își arate recunoștința față de ajutorul acordat de locuitorii județului Mureș victimelor cutremurului din Kumamoto.

‘Aș dori să mulțumesc pentru sprijinul pe care locuitorii județului Mureș ni l-au acordat în urma cutremurului care s-a produs în Kumamoto, în acest an’, a accentuat Kisaburo Ishii.

Prefectul județului Mureș, Lucian Goga, a spus că Japonia este interesată de investiții IT în județul Mureș, cu condiția dezvoltării infrastructurii.

‘Japonia este interesată de investiții IT în acest județ, cu condiția dezvoltării infrastructurii. Am spus că județul Mureș are un Aeroport internațional care sperăm că se va dezvolta și, de asemenea, am demarat lucrările la Autostradă. Am mai spus că în județul Mureș, ca în toată România, există tineri foarte talentați în domeniul IT. Japonia este interesată de domeniul IT și domeniul farmaceutic. Sperăm să se concretizeze această colaborare’, a conchis Lucian Goga.