România, campioana Europei la scumpirea energiei. Vecinii bulgari sunt la polul opus

Biroul european de statistică Eurostat spune că România este campioana europeană a creșterii prețului energiei electrice în 2022. Nici când vine vorba despre gaze naturale nu suntem departe. Țara noastră ocupă pe locul 2 în Uniunea Europeană în privința scumpirii gazelor naturale.

28 apr. 2023, 12:07
România, campioana Europei la scumpirea energiei. Vecinii bulgari sunt la polul opus

Creșterea prețurilor la energie a început înainte de invazia Rusiei în Ucraina, dar declanșarea războiului la 24 februarie 2022 a avut un efect de domino care a accentuat scumpirile la curent și gaze, mai ales în țările învecinate Ucrainei.

Citește și: Scandal uriaş, facturile emise cu întârziere nu pot fi plătite cu vouchere oferite gratuit de stat. Marcel Boloş: „Nu ne-am aşteptat la asta”

 

România, campioana Europei la scumpirea energiei

Astfel, românii au ajuns în situația în care prețul energiei electrice pentru gospodării s-a dublat de la un an la altul, scrie Euronews.ro. 112% este creșterea, din a doua jumătate a lui 2021 până în a doua jumătate a lui 2022. Ca o comparație, Bulgaria a avut o creștere de doar 5%.

Nici la capitolul gaze naturale nu stăm mai bine. La capitolul scumpirea gazelor România ocupă locul 2 în Uniunea Europeană. Între a doua jumătate a anului 2021 și a doua jumătate a anului 2022, prețul gazelor a crescut în toate cele 27 de țări ale UE.

Citește și: Clienții Hidroelectrica au început să primească facturile pentru luna octombrie 2022

Exprimat în monedă națională, cel mai mult a crescut în Cehia (+231%), România (+165%), Letonia (+157%), Lituania (+112%) și Belgia (+102%).