România, cea mai afectată ţară din lume de o ameninţare informatică care sustrage parole şi informaţii bancare

Publicat: Marţi, 16 Aprilie 2019 12:07 // Actualizat: Marţi, 16 Aprilie 2019 12:07 // Sursa: romaniatv.net

Compania românească Bitdefender a anunţat, marţi, că România este cea mai afectată ţară din lume de Scranos, o ameninţare informatică care sustrage toate parolele şi informaţiile bancare ale victimelor şi le compromite activitatea pe reţelele de socializare, potrivit news.ro.

Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender au descoperit o ameninţare informatică agresivă care se ascunde pe dispozitivul infectat şi are acces la toate datele personale ale victimei.

”Denumită Scranos, ameninţarea se răspândeşte rapid la nivel global, cu activitate extrem de intensă în România, India, Brazilia, Franţa, Italia şi Indonezia. Scranos infectează dispozitivul utilizatorului atât prin aplicaţii aparent legitime, precum e-readere, playere video, drivere sau chiar soluţii de securitate, cât şi prin programe instalate ilegal”, se arată în comunicat.

Odată instalat pe sistem, Scranos se ascunde cu ajutorul unui rootkit (un driver software) şi poate spiona victima până în cele mai mici detalii. Astfel, ameninţarea poate extrage datele de acces la diverse site-uri din browsere precum Google Chrome, Chromium, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge, Internet Explorer, Baidu Browser şi Yandex, potrivit experţilor.

În plus, aceasta poate sustrage datele de plată din pagini de internet precum Facebook, Amazon şi Airbnb, dar şi să trimită cereri de prietenie şi mesaje cu linkuri infectate de pe contul de Facebook al victimei sau să o aboneze la diferite canale de YouTube.

”Dintre canalele de YouTube promovate de către atacatori şi monitorizate de Bitdefender, unul a strâns peste 3.100 de abonaţi într-o singură zi. Mai mult, Scranos poate sustrage tot istoricul de navigare pe internet şi poate descărca şi executa fişiere la discreţia atacatorilor. Aproape două treimi dintre victime folosesc sistemul de operare Windows 10, iar un sfert sunt utilizatori de Windows 7”, se arată în comunicat.

Experţii avertizează că toate mostrele identificate confirmă că operaţiunea începută în luna noiembrie 2018, cu vârfuri de activitate în decembrie 2018 şi ianuarie 2019, a intrat acum în faza de consolidare. După luna martie, serverele de comandă şi control ale atacatorilor au început să disemineze şi alte mostre de ameninţări informatice, un semnal clar că reţeaua grupării infracţionale este folosită contra cost şi de către terţi ca să instaleze pe dispozitivele victimelor propriile programe infectate, potrivit specialiştilor.

”Semnătura digitală a driverului care maschează ameninţarea Scranos, emisă pentru Yun Yu Health Management Consulting (Shanghai) Co., Ltd, nu a fost revocată până la momentul publicării acestei cercetări pentru suspiciuni clare de activităţi frauduloase. Bitdefender a informat autoritatea emitentă a certificatului digital despre compromiterea şi folosirea neadecvată a acestuia”, se arată în comunicat.

Pentru a evita infectarea cu Scranos, recomandările pentru utilizatori sunt să descarce şi să instaleze numai aplicaţii licenţiate, să folosească o soluţie de securitate performantă şi să actualizeze mereu sistemul de operare şi programele folosite la cea mai recentă versiune, potrivit Bitdefender.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
atacuri cibernetice atacuri informatice bitdefender furt parole
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
daca sunt in articol si in arraay daca sunt in articol si in arraay
16 apr 14:11
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
Mi-e clar acuma!
De-aia e poporul ăsta, 95%, securist și tâmpit!
_____________________________________
Spuneți-le, dragă, la proști, că ei lui dragnea să mănânce-i dau
Și și benzina, motorina, cu care plinul le-a făcut, ei le-au plătit de așa puțin au!

Spuneți-le că-i un păduche care li s-a înfipt în ceafă!
... E șobolanu repetent care n-ar fi avut vreo leafă!
=
De și-a cătat bombonica
… dacă nu l-a bătut mămica...
Dar și ea-i dădu papucii
C-a înțeles că da pe ea doar mucii!

https://oamenicasobolani.wordpress.com/

Spuneți somnambulilor cu de P.S.D. carnet
Și turmei care se tot târă să mai primească înc-o doză de- aurolacuri prin cornet
,
Ălora care n-or bea Dom Perignon & poate că nici Cabernet
,
Că au fost DEGEABA scoși în internet!
1
EUR
4.7592
RON
21 Oct
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H