România cere bani de la UE pentru refugiaţii din Ucraina. Nicolae Ciucă: „46.435 de refugiaţi au rămas în ţara noastră”

Nicolae Ciucă a anunţat la începutul şedinţei de Guvern de miercuri că România cere bani de la UE pentru refugiaţii din Ucraina. Potrivit premierului, în ţara noastră au rămas 46,435 de refugiaţi, iar dintre aceştia 476 au rămas în centrele de azil.

02 mart. 2022, 11:50
România cere bani de la UE pentru refugiaţii din Ucraina. Nicolae Ciucă: „46.435 de refugiaţi au rămas în ţara noastră”

România cere bani de la UE pentru refugiaţii din Ucraina. Nicolae Ciucă a anunţat că s-a discutat despre demersurile care se fac pentru a putea activa mecanismele de finanţare ale UE pe fondurile care sunt prevăzute pentru migraţie şi protecţie civilă.

România cere bani de la UE pentru refugiaţii din Ucraina

Premierul Ciucă a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că din totalul de 118,.461 refugiaţi din Ucraina care au ajuns în România, au rămas în ţară 46.435 de persoane, aproximativ 39% , 1.070 cetăţeni au solicitat azil, iar dintre aceştia 476 au rămas în centrele de azil din ţara noastră.

Citeşte şi Cum păstrează Zelenski permanent legătura cu SUA şi UE. Telefonul securizat primit de la americani exact înainte să înceapă războiul

„118.461 de refugiați. Dintre aceștia 70.026 au părăsit teritoriul țării, au rămas 46.435, adică 39% din numărul total al cetățenilor ucrainiei. 1070 au solicitat azil, iar dintre aceștia 476 au rămas în centrele de azil din țara noastră. Din cifra totală de cetățeni, 18.000 sunt minori. În cadrul ședinței cu miniștrii au căutat și identificat soluții care se vor concretiza în măsuri. Am discutat demersurile pe care le facem pentru a putea să activăm mecanismele de finanțare ale UE pe fondurile care sunt prevăzute pentru migrație și protecție civilă, demersurile au fost deja inițiate la nivelul MAI”, a declarat Nicolae Ciucă în şedinţa de Guvern de miercuri.

Conform datelor Poliţiei de Frontieră, peste 100.000 de ucraineni au intrat în România de la declanşarea conflictului din Ucraina, mai mult de jumătate dintre ei, fiind în tranzit către alte state din vestul Europei.

„În data de 01.03.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 71.364 de persoane, dintre care 23.862 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 5,6% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 10.449 cetăţeni ucraineni (crestere de 8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 11.524 cetăţeni ucraineni (crestere de 1,6%)”, anunţă miercuri Poliţia de Frontieră..

Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 78.584 de persoane, dintre care 17.783 cetăţeni ucraineni, creştere de 12%.

De la declanşarea acestei crize, până la data de 01.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 113.100 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 68.100 cetăţeni ucraineni.

Citeşte şi Ipoteză ŞOCANTĂ! Putin ar putea avea dereglări provocate de consumul de steroizi. AVertizarea psihologului: „Îi percepe pe toţi cei din jur ca o posibilă ameninţare”

Comisia Europeană propune drept de rezidenţă temporară şi acces la piaţa muncii pentru refugiaţii din Ucraina

Comisia Europeană a propus, miercuri, să acorde protecţie temporară persoanelor care fug de războiul aflat în desfăşurare în Ucraina şi aleg să părăsească ţara, precum şi un permis de rezidenţă, acces la un loc de muncă şi la asistenţă socială în cadrul blocului european, relatează Reuters.

Noua legislaţie, care este concepută pentru o gestionare optimă a valului de sosiri în masă ale persoanelor dislocate în Uniunea Europeană, va oferi acelaşi nivel de protecţie în toate statele membre, iar ucrainenii nu vor mai fi obligaţi sş treacă prin procedura solicitării de azil, care este mai îndelungată.

Odată adoptată decizia, protecţia temporară se va aplica ucrainenilor imediat pentru o perioadă de un an şi va putea dura pînă la trei ani dacă situaţia din Ucraina nu se ameliorează suficient astfel încât oamenii să se poată întoarce acasă, potrivit News.ro. 

Propunerea va fi discutată joi de către miniştrii de Interne ai UE.

 

.