Cum păstrează Zelenski permanent legătura cu SUA şi UE. Telefonul securizat primit de la americani exact înainte să înceapă războiul

Preşedintele Volodimir Zelenski păstrează permanent legătura cu înalţi oficiali ai SUA şi UE, printr-un telefon securizat prin satelit pe care americanii l-au oferit guvernului ucrainean luna trecută, înainte ca Rusia să atace Ucraina. Un telefon similar are și ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

02 mart. 2022, 10:54
Cum păstrează Zelenski permanent legătura cu SUA şi UE. Telefonul securizat primit de la americani exact înainte să înceapă războiul

Doi oficiali americani au declarat marţi, pentru CNN, că acest telefon securizat face comunicaţiile dintre Zelenski şi administraţia americană mult mai simple, până de curând acestea având loc prin intermediul ambasadei americane de la Kiev. De asemenea, telefonul prin satelit este extrem de util în situaţia în care preşedintele se află de la începutul războiului, el fiind nevoit să schimbe des locaţiile, pentru că este principala ţintă a lui Putin.

Telefoanele pe care le folosesc Zelenski și Kuleba au nevoie de electricitate, dar pot funcționa de la un generator sau de la energie de la o mașină.

CNN, citat de B1 TV, mai notează că ucrainenii au avut nevoie de câteva zile să pună în funcțiune aparatele, deoarece instrucțiunile erau în engleză, nu în ucraineană.

Citeşte şi: Ruşii resimt din plin sancţiunile internaţionale după invazia din Ucraina: „Nu ştiu ce va fi de acum înainte. Mă tem că ne vom transforma în Coreea de Nord sau Iran”

Discursul de marţi al lui Zelenski în fața Parlamentului European a fost ținut printr-un flux video dintr-o cameră nedescriptivă.

Chiar marți, Volodimir Zelenski a avut o nouă discuție la telefon cu președintele american Joe Biden. Cei doi au vorbit despre sancțiunile împotriva Rusiei și despre ajutorul pentru Ucraina.

„Tocmai am discutat cu preşedintele american. Trebuie să oprim agresorul cât mai repede. Am discutat despre leadershipul american în sancţiunile antiruse şi ajutorul pentru apărarea Ucrainei”, a scris Zelenski, pe Twitter, apoi.

Citeşte şi: Statuia din ceară a lui Putin de la Muzeul Grevin din Paris, înlăturată după ce a fost „mutilată” de vizitatori: „Astăzi, nu mai este posibil să expunem un personaj ca el. Statuia preşedintelui Zelenski ar putea să-i ia locul”