România, codaşă la educaţie: Doar 18% dintre români au studii superioare

România a făcut progrese în ceea ce priveşte reforma educaţiei, însă chiar şi aşa, tot nu se apropie de media europeană. Un studiu realizat recent de Comisia Europeană arată că ţara noastră este în continuare codaşa Europei şi mai are mult până să atingă ţintele stabilite de ţările membre pentru 2020.

RomaniaTV.net
23 dec. 2011, 08:03
România, codaşă la educaţie: Doar 18% dintre români au studii superioare

Statisticile nu arată prea bine. Peste 18% dintre elevii din România renunţă la studii. Asta în condiţiile în care ţinta stabilită prin Strategia Lisabona pentru anul 2020 este de cel mult 10%.

Suntem pe ultimul loc şi în ceea ce priveşte populaţia cu studii superioare. În prezent, numai 18% din români au terminat o facultate. Media europeană este aproape dublă, iar în mai puţin de 10 ani, peste 40% dintre români trebuie să aibă o diplomă de licenţă.

Pe ultimul loc ne aflăm şi la rata de participare a adulţilor la procesul de învăţare pe tot parcursul vieţii. În România, procentul este de puţin peste 1% , ţinta stabilită fiind de 14%.

De asemenea, procentul elevilor care obţin rezultate slabe la testele PISA nu trebuie să depăşească 15%, asta în timp ce în 2009, peste 40% dintre elevii români au luat note nesatifăcătoare.