România de poveste: Povestea copiilor de la Marie Curie. Inimile lor bat contra cronometru VIDEO

Inimile copiilor noştri bat contra cronometru. Bebeluşii care suferă de boli cardiace nu pot fi operaţi în România pentru că nu există suficienţi medici anestezişti. Spitalul Marie Curie are o secţie ultramodernă de chirurgie cardiacă, dar ea nu funcţionează pentru că niciun doctor nu s-a prezentat la concursurile pe post. În tot acest timp, bebeluşii bolnavi trebuie să meargă în străinătate, iar familiile să se împrumute de bani pentru a-i salva.

RomaniaTV.net
24 mart. 2012, 20:49
România de poveste: Povestea copiilor de la Marie Curie. Inimile lor bat contra cronometru VIDEO

Anual, în România se nasc 1.500 de copii cu malformatii cardiace. Doar 500 dintre ei reusesc sa fie operati in tara noastra la spitalul din Targu Mures si la cel din Cluj. Restul fie sunt salvati in strainatate, fie mor, asteptând ajutor.

În spitalul Marie Curie există un departament de cardiochirurgie cardica ultramodernă, în care s-au investit 3,5 milioane de euro, care stă cu lacătul pe ușă, din lipsă de personal. Timp in care, familiile sărace, care nu au bani sa-si opereze copiii in strainatate, ii privesc cu neputință cum se sting.

20.000 de copii au murit în România pentru că nu au avut unde să fie operaţi. Paradoxul este cu atât mai românesc cu cât în ecuația sărăciei și a ignorantei intră două ministere de resort. Ministerul Sănătații care trebuie să-și dea acordul pentru angajarea medicilor la Marie Curie și ministerul de finanțe care trebuie să bugeteze posturile.

„Când pleci cu copiii din ţară şi te duci în alte locuri unde au echipamente mai slabe decât ale noastre şi când vezi că acolo se poate şi la tine acasă nu se poate cu aceeaşi oameni dar cu organizare şi dorinţă şi în sistem bine organizat ai un soi de, nu pot să spun deprimare, ai o mare tristeţe că nu se poate face, foarte mare tristete, în acelaşi timp e bucuria unui caz rezolvat şi numai un caz dacă se rezolvă este suficient pentru noi, însa sunt sute şi sute pe care îi trimutem afară din ţară”, a explicat dr. Cătălin Cristoveanu, medic la Marie Curie.

Cătălin este unul dintre acesti copii. El are sansa sa fie salvat la o clinica din Italia. Statul va suporata costul operatiei, nu insa si transportul. Parintii sunt nevoiti sa plateasca biletele de avion si restul cheltuielilor. Banii pe care familia Mielusoiu nu ii are. Catălin este un bebeluș de două săptămâni care vrea să trăiască. Orice clipă care se scurge, cu o bătaie de inima, poate fi pentru el…ultima.

Clipele care se scurg arata altfel pe monitorul unde o inima de copil cere ajutor. Viata lui Catalin atarna de un fir de ata. Viata a pornit cronometrul, iar cursa spre supravieţuire a început.

Drumul până în Italia îi poate fi fatal micuțului. Fiind un avion de linie, nu are dotările medicale pentru urgenţe. Daca imaginile ar fi alb-negru, aţi putea jura că totul se întâmplă acum o sută de ani. Imaginile relevă o realitate crudă, o luptă pentru viaţă inegală şi nedreapta. Chinul ar fi putut fi evitat dacă băieţelul ar fi putut fi operat la spitalul Marie Curie.

Povestea nu se termină aici. Drama lui Cătalin ar putea fi a oricui. Coșmarul părinților lui ar putea fi si al tau. Pentru viața acestor copii, fiecare dintre noi poate face o minune. Puțin, înseamnă pentru ei ….viață.

Pentru donaţii:

INIMI PENTRU INIMI

CONT EURO-RO12BRDE030SV16630270300
DESCHIS LA BRD
SUC. TOPOLOVENI
IOSIV CONSTANTIN CĂTĂLIN

Pentru Secţia de Chirugie Cardiacă de la Spitalul Marie Curie, puteţi dona
2 euro prin SMS la 858 fără TVA.