România este pe cale să piardă procesul pentru aurul de la Roșia Montană! Suma colosală pe care compania Gabriel Resources o cere țării noastre

România este pe punctul de a pierde procesul privind blocarea exploatării miniere de la Roșia Montană! Compania canadiană Gabriel Resources a anunțat că procesul pe care îl are cu țara noastră a intrat în ultima fază, fiind închisă procedura prezentării cazului de către părți, astfel că în perioada următoare se așteaptă decizia finală a Tribunalului de arbitraj.

16 sept. 2023, 20:31
România este pe cale să piardă procesul pentru aurul de la Roșia Montană! Suma colosală pe care compania Gabriel Resources o cere țării noastre
România este pe cale să piardă procesul pentru aurul de la Roșia Montană! Suma colosală pe care compania Gabriel Resources o cere țării noastre

România este pe cale să piardă procesul pentru aurul de la Roșia Montană! Inițial, Gabriel Resources a solicitat în procesul pe care îl are cu statul român despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari.

Citește și Pericol major la Roşia Montană după apariţia unei fisuri în barajul lacului Tăul Mare

România este pe cale să piardă procesul pentru aurul de la Roșia Montană!

Acum, suma finală pe care compania canadiană o solicită prin recalcularea dobânzilor s-a dublat, ajungând la 6,5 miliarde de dolari. Cu toate acestea, rămâne la latitudinea judecătorilor să decidă dacă și cât va primi Gabriel Resoursces cu titlu de despăgubiri, scrie G4media.ro.

Compania Gabriel Resources a anunțat, vineri printr-un comunicat de presă, că tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) a declarat procedura închisă la 14 septembrie 2023.

„Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană din România”, au transmis reprezentanții companiei canadiene.

Mai mult, aceștia au ținut să precizeze că în conformitate cu articolul 46 din Regulamentul de arbitraj ICSID, tribunalul trebuie să emită o decizie finală către părți în termen de 120 de zile de la închiderea procedurii. Cu toate acestea, tribunalului i se permite să ia un termen suplimentar de 60 de zile dacă nu poate redacta hotărârea în acest interval de timp.

„Încheierea procedurii de către tribunalul ICSID este o evoluție binevenită și semnalează sfârșitul prezentării cazului de către părți și hotărârea tribunalului de a nu mai avea nevoie de alte informații din partea părților. Gabriel așteaptă acum primirea deciziei tribunalului”, a declarat Dragoș Tănase, președintele și directorul executiv al Gabriel Resources.

România a fost chemată în luna iunie 2017 de compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauza Guvernului de la Bucureşti care a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.

Însă, această măsură a fost adoptată de către Executiv în contextul în care Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă stoparea oricărui proiect de exploatare minieră.

Citește și Certificatul de descărcare de sarcină arheologică emis pentru masivul Cârnic din Roşia Montană, anulat în instanţă