Cod galben de ceaţă în Transilvania, Oltenia şi Muntenia VEZI CUM SE CIRCULĂ ÎN ŢARĂ

Ceaţa a pus stăpânire pe România. După ce sâmbătă mai multe zboruri de pe aeroportul din Cluj au fost anulate, duminică fenomenul s-a extins în mai multe zone ale ţării. Se circulă în condiţii de vizibilitate redusă pe mai multe drumuri din ţară, iar în unele zone se împrăştie material antiderapant. Meteorologii au anunţat cod galben de ceaţă pentru Transilvania şi Muntenia.

RomaniaTV.net
20 nov. 2011, 09:54
Cod galben de ceaţă în Transilvania, Oltenia şi Muntenia VEZI CUM SE CIRCULĂ ÎN ŢARĂ

Centrul INFOTRAFIC al Poliţiei Române informează că la această oră există ceaţă pe numeroase artere rutiere din ţară, îngreunând considerabil circulaţia autovehiculelor.

Vizibilitatea este redusă sub 100 de metri, ajungând, pe alocuri, şi la 50 de metri, pe multe drumuri naţionale şi judeţene, dar şi pe segmente ale Autostrăzii Bucureşti-Constanţa şi ale Autostrăzii Bucureşti-Piteşti.

Judeţele în care există astfel de probleme de vizibilitate sunt: Ialomiţa, Alba, Argeş, Giurgiu, Prahova, Covasna, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Olt, Harghita, Suceava, Brăila, Buzău, Bacău şi Călăraşi.

Şi in weekend ceaţa a creat probleme participanţilor la trafic.

Duminică, în jurul prânzului a fost închisă autostrada A3, pe tronsoanele Gilău – Turda şi Câmpia Turzii – Turda, pentru a se împrăştia material antiderapant, după ce pe toată lungimea acesteia s-a format polei. Traficul rutier a fost deviat prin municipiul Cluj-Napoca, iar după aproape 3 ore circulaţia s-a reluat normal.

Carosabilul a fost parţial umed în Muntenia, Banat, Crişana şi Transilvania, potrivit Infotrafic.

S-a acţionat cu utilaje pentru răspândirea de material antiderapant în judeţele Prahova, Argeş, Hunedoara, Alba, Mureş, Bacău şi Suceava. În total s-a acţionat cu 24 de autoutilaje şi s-au folosit 105,5 toen de material antiderapant.

Ceaţă densă a fost semnalată şi pe A1 Bucureşti-Piteşti, şi pe DN 7. De asemenea, ceaţa a redus vizibilitatea sub 50 de metri în judeţul Covasna. În partea de nord a judeţului Ilfov şi în Dâmboviţa, pe drumurile naţionale 71 şi 72, pe alocuri, vizibilitatea a scăzut sub 100 de metri.

Pe autostrada A2 vizibilitatea era ceva mai bună, peste 100 de metri. În judeţele Constanţa şi Gorj vizibilitatea pe drumurile publice este redusă sub 50 de metri, în Hunedoara şi Călăraşi – sub 100 de metri, în Dolj, Olt, Bistriţa Năsăud, Braşov, Sibiu, Mureş, Harghita şi Covasna – sub 150 de metri.

Conducătorilor auto li se recomandă ca, atunci când vizibilitatea este redusă, să folosească luminile de ceaţă împreună cu cele de întâlnire, să circule cu viteză redusă şi să nu se angajeze în depăşiri riscante.

La Constanţa, porturile Midia, Constanţa Nord şi Constanţa Sud au fost închise după ce vizibilitatea a scăzut sub o jumătate de milă marină, din cauza ceţii.  Activitatea în porturi s-a reluat în cursul după-amiezii, după ridicarea ceţii.

Tot pe Litoral, două curse aeriene care trebuiau să aterizeze pe Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu” au fost deviate către Tulcea şi Bucureşti. Este vorba despre o cursă Carpatair, care plecase de la Istanbul şi trebuia să aterizeze la Constanţa duminică la ora 8.00. Ceaţa densă a făcut însă imposibil acest lucru, iar avionul, care avea la bord 49 de pasageri, a fost redirecţionat către aeroportul din Tulcea, unde urma să aştepte ameliorarea vremii pentru a pleca apoi spre Constanţa.

O cursă Ryanair Pisa-Constanţa, care era programată la aterizare în jurul orei 9.50, a fost deviată către Aeroportul „Aurel Vlaicu” din Bucureşti. La bordul aeronavei se aflau 133 de pasageri.

Două curse aeriene programate să aterizeze, respectiv să decoleze, duminică, de pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca înregistrează întârzieri de aproape două ore, din cauza ceţii. Este vorba despre o cursă Wizz Air Cluj – Dortmund, programată iniţial la ora 13.00 şi reprogramată pentru 14.40, şi despre un zbor Londra – Cluj, care ar fi trebuit să aterizeze la ora 12.25 şi este aşteptat la ora 14.10.

Mai multe accidente rutiere s-au produs în ultimele ore în întreaga ţară din cauza vizibilităţii reduse şi a drumurilor alunecoase.

În judeţul Cluj un şofer a pierdut controlul maşinii şi a căzut într-o râpă, dar din fericire a scăpat doar cu răni uşoare, care nu au necesitat spitalizare.

Pe DN 72, însă, o maşină cu cinci pasageri s-a rupt pur şi simplu în două după ce a izbit violent un cap de pod. O persoană a murit, iar celelalte patru au fost rănite şi au fost transportate la spital.

Chiar şi în condiţiile grele de pe drumurile patriei, sunt şi şoferi suficient de inconştienţi pentru a se urca la volan după ce au tras cel puţin o duşcă.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, patru persoane au fost rănite după ce şoferul unei autoutilitare, care consumase şi băuturi alcoolice, a pierdut controlul volanului într-o curbă pe DN 17D, izbind poarta unei case. Şoferul a fost grav rănit, iar cei trei pasageri au scăpat cu răni uşoare. potrivit Poliţiei, şoferul avea o alcoolemie de 0,62 grame la mie.

În judeţul Hunedoara, un şofer de TIR care nu a adaptat viteza la condiţiile meteo-rutiere vitrege a ieşit de pe carosabil şi s-a răsturnat pe calea ferată, din cauza acestui incident curculaţia feroviară pe ruta Simeria Petroşani fiind blocată mai bine de două ore.