România, în situaţia dramatică a Italiei. Dr. Virgil Musta: „Situaţia e foarte dificilă. Pe principiul primul venit, primul servit”

România se confruntă acum cu situația dramatică în care s-a aflat Italia în primul val al pandemiei de coronavirus. Tot mai mulți medici spun că au ajuns deja în punctul în care sunt nevoiți să aleagă ce pacient să salveze, iar aceast lucru e confirmat și de Virgil Musta, şeful Clinicii de Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timișoara, care întăreşte informaţia că nu mai sunt locuri la ATI.

RomaniaTV.net
20 oct. 2020, 08:22
România, în situaţia dramatică a Italiei. Dr. Virgil Musta: „Situaţia e foarte dificilă. Pe principiul primul venit, primul servit”

„Lucrurile nu arată prea bine pentru că pandemia este în creștere și suntem la limită. E dificil pentru că această alegere poate lăsa traume. Am colegi stresați în gardă, care se întreabă ce să facă dacă vin pacienți și nu sunt paturi cu oxigen, nu mai e loc la ATI. Până acum noi am reușit să trimitem pacienții într-un județ limitrof pentru terapie intensivă. Dar situația devine foarte dificilă”, e declarat Virgil Musta, la Digi24.

Cum se decide ce pacienţi sunt salvaţi primii

„În primul rând legea nu ne permite că o persoană care are șanse minime de supraviețuire și care se află pe ventilație mecanică să fie decuplată. E principiul primul venit, primul servit. Când vine un pacient sunt criteriile de severitate a bolii, vârstă, comorbidități, investigații biologice asociate patologiei. Toate ne fac să avem o gândire care să permită trierea pacienților, dar e foarte dificil”, a mai spus medicul.

Virgil Musta are încă speranţe şi crede că mai există o şansă pentru a nu fi pierdut controlul pandemiei.

„Situația pare scăpată de sub control. Încă mai avem o șansă, dar că să o fructificăm trebuie să fim fermi și foarte exacți. Cred că a fost acel curent care a mobilizat oamenii să nu respecte regulile cunoscând că undeva în firea noastră nu suntem prieteni cu regulile și atunci oamenii nu le-au mai respectat.

Cred că și cei care trebuie să implementeze aceste reguli au vină lor pentru că nu au fost suficient de fermi. E greu să analizez eu situația pentru că nu sunt medic de politici de sănătate publică, dar cred că vină este împărțită”, a conchis medicul.

Şefa UPU din Ploieşti, mărturisire ŞOCANTĂ: „Deja alegem între pacienţii pe care să-i salvăm. Se întâmplă zilnic”

Şi Spitalul Judeţean Ploieşti se confruntă cu aceeaşi problemă a lipsei de paturi la ATI şi cu un deficit de medici.

„Trebuie să alegem dintre ei, în momentul în care se creează un loc sau două în Terapie Intensivă, trebuie să alegem dintre cei șase, de exemplu, care ar necesita îngrijire pe cel care pare cel mai indicat să intre pe un loc eliberat”, a mărturisit Violeta Tănase, şefa UPU de la Spitalul Judeţean Ploieşti, la Digi 24.

 


loading...
Partenerii noștri