România, încă o dată în topul ruşinii. Femeile din ţara noastră, printre cele mai expuse din Europa la violenţă domestică!

Rezultatele unui nou studiu pun România încă o dată în topul ruşinii. Se pareă că ţara noastră are cea mai mare diferență de venituri între femei și bărbați, iar femeile sunt printre cele mai expuse din Europa la violență domestică.

08 mart. 2021, 15:23
România, încă o dată în topul ruşinii. Femeile din ţara noastră, printre cele mai expuse din Europa la violenţă domestică!

România, încă o dată în topul ruşinii. Doar 11% dintre rectori, respectiv 17,4% dintre parlamentari sunt femei.

România, încă o dată în topul ruşinii. Femeile din ţara noastră, printre cele mai expuse din Europa la violenţă domestică!

Studiile europene ne clasează pe ultimele locuri la egalitatea de gen în numeroase domenii: condiții de muncă, educație superioară și accesul la poziții de putere. Acestea sunt câteva dintre cifrele la care să reflectăm în Ziua Internațională a Femeii. Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE) măsoară punctajul de egalitate între femei și bărbați în privința condițiilor de muncă, veniturilor, participării la studii superioare și la alte cursuri de formare, timpului dedicat pentru îngrijirea copiilor și accesului la poziții politice. România are un scor mai mic decât media UE la majoritatea domeniilor analizate. Alte studii arată că româncele sunt printre cele mai expuse la violența domestică și la traficul de persoane.

În privința participării la ciclurile de studii superioare, cât și la alte cursuri de formare în viața de adult, România are din nou cel mai slab punctaj din UE: 52.6, cu 20% mai puțin față de media înregistrată la nivel european. La acest capitol, țările din vârful clasamentului sunt Luxemburg, Olanda și Finlanda.

România este sub media UE și în privința segregării în funcție de domeniile de studiu. Concret, sunt mai multe femei care studiază arte sau științe sociale.

Datele de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) arată că învățământul superior și cercetarea din România sunt, în principal, conduse de bărbați: doar 11% dintre rectorii universităților de stat sunt femei; doar 10% dintre membrii Consiliului de Etică și Management Universitar sunt femei; 31,9% dintre directorii institutelor de cercetare și dezvoltare sunt femei.

În România, doar 17,4% dintre parlamentari sunt femei. Procentul este mai mic față de legislativul din 2016-2020, când 19,35% dintre membrii Parlamentului erau femei. Totodată, în Guvernul Cîțu există doar un singur ministru femeie, Raluca Turcan, care a preluat portofoliul Ministerului Muncii. Însă nici pe listele de candidați ale partidelor pentru alegerile parlamentare nu a existat o paritate între femei și bărbați. O analiză Expert Forum arată că din totalul de candidați, doar 29,5% au fost femei. Partidele cu cele mai puține femei pe liste au fost: Pro România – 24,2%, USR și PNL, cu puțin peste 25% și PSD, care a avut aproape 26%.

Citeşte şi: Orori inimaginabile trăite de o copilă de 13 ani din Timişoara, timp de cinci ani. Fetiţa a fost abuzată sexual ani la rândul de ambii părinţi