România îşi consolidează poziţia de jucător pe piaţa internațională prin listarea FP pe London Stock Exchange

Listarea de miercuri a Fondului Proprietatea pe Bursa din Londra (LSE) a determinat o valoare totală a tranzacțiilor de peste 9,2 milioane de dolari și a atras atenția presei internaționale, care menționează că România devine un jucător important pe piața de capital, determinând din ce în ce mai mulți investitori să se intereseze de oportunitățile din țară.

RomaniaTV.net
08 mai 2015, 07:25
România îşi consolidează poziţia de jucător pe piaţa internațională prin listarea FP pe London Stock Exchange

Începând de miercuri, investitorii pot tranzacționa, la London Stock Exchange (LSE), certificatele de depozit globale (GDR), având drept suport acțiuni emise de Fondul Proprietatea.

Fiind reflectată atât de presa din țară, cât și de surse media de prestigiu pe plan internațional precum Reuters și CNBC, listarea Fondului Proprietatea pe LSE este văzută drept o mișcare importantă pe piața de capital, care va sprijini dezvoltarea României și va determina Guvernul să înainteze și cu listarea celorlalte peste 1.000 de companii de stat analizate.

Reuters a subliniat că managerul Fondului, grupul de administrare Franklin Templeton Investments, a încurajat guvernul să listeze companiile în care statul deține acțiuni pentru a-și întări poziția pe piața de capital. FT deține pachete minoritare de acțiuni în mai multe companii importante, precum Hidroelectrica, OMV Petrom, Romgaz, dar și Aeroportul București și portul Constanța. Portofoliul fondului avea la data de 31 martie 2015 o valiare totală de peste 2,9 miliarde de euro.

Imediat după începerea tranzacționării la Londra, prețul unui GDR Fondul Proprietatea (un GDR înglobează 50 de acțiuni FP) a ajuns la 11,48 dolari, cu 1,3% mai bine decât la București, în vreme ce valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 9,2 mil. dolari. Cel mult o treime din acţiunile FP pot fi transformate în GDR-uri şi tranzacţionate la Londra, conform reglementărilor în vigoare.

Listarea vine să potențeze efortul autorităților române de dezvoltare a pieței de capital locale prin creșterea vizibilității României la nivelul marilor investitori instituționali. Managerul Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, speră ca investitorii străini să cumpere la Bursa din Londra cel puţin jumătate din volumul de acţiuni care poate fi tranzacţionat acolo prin intermediul GRD-urilor, adică peste 15% din totalul acțiunilor FP.

„Ne-ar plăcea să vedem că, din volumul de GDR, cel puţin 50% este acoperit (la Bursa din Londra, n.r)” a declarat Greg Konieczny într-un interviu pentru Reuters.

Mai mult, Mark Möbius, președintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, administratorul FP, consideră că Fondul are potențialul de a deveni unul dintre cele mai vizibile și atractive fonduri închise listate la Londra, datorită mărimii, a portofoliului și discount-ului față de activul net.