Viktor Orban cere UE prelungirea scutirii Ungariei de la sancțiunile anti-Rusia: „E nevoie de asta!”

Viktor Orban bate cu pumnul în masă. Premierul Ungariei cere Uniunii Europene prelungirea cu încă un an de zile a scutirii de la sancțiunile anti-Rusia.

03 iul. 2023, 23:41
Viktor Orban cere UE prelungirea scutirii Ungariei de la sancțiunile anti-Rusia: „E nevoie de asta!”

Ungaria își dorește să permită în continuare rafinăriei Slovnaft, parte a grupului MOL, să exporte produse rafinate din petrol rusesc către Cehia, a transmis luni, 3 iulie, ministrul de Externe Peter Szijjarto, citat de presa internațională.

Guvernul Fidesz a ajuns la această concluzie după o întâlnire a ministrului de Externe cu omologul din Slovacia. Astfel, s-a ajuns la concluzia că grupul energetic MOL are nevoie de încă un an de zile pentru a finaliza investițiile la rafinăria slovacă Slovnaft, care ar permite o trecere suplimentară la țițeiul non-rusesc.

„Este nevoie de continuarea acestor investiţii cu încă un an, prin urmare solicităm UE să prelungească cu un an scutirea de la sancţiuni care le permite MOL şi Slovnaft, care face parte din grup, să exporte produse rafinate din petrol rusesc în Cehia”, a declarat Szijjarto într-o conferinţă de presă.

MOL deține rafinării fără ieșire la mare în Ungaria și Slovacia.

Planul lui Viktor Orban. Ce va face Ungaria, în contextul

Zsolt Hernadi, directorul general de la MOL, a declarat pentru Reuters, în aprilie, că lanțul de benzinării plănuieşte să finanţeze parţial investiţiile tehnologice de 500-700 de milioane de dolari pentru a diversifica aprovizionarea rafinăriilor Danube şi Slovnaft, în afara petrolului Urals, cu fonduri UE.

„Ne-am dori să putem decide în mod liber, la sfârşitul anului 2025, când, cât şi ce tip de petrol vrem să trimitem în ce rafinărie… până la sfârşitul lui 2025, începutul lui 2026”, a declarat Hernadi, într-un interviu.

Anul trecut, doar aproximativ 5% din aprovizionarea cu petrol a Slovnaft a fost din afara Rusiei, dar ponderea va creşte la aproximativ 30%-35% până la sfârşitul lui 2023, a comentat Hernadi.