România nu are de 16 ani nicio fabrică de săpun solid. Pandemia de coronavirus a provocat o criza a spălatului pe mâini

România nu mai are de peste 15 ani nicio fabrică majoră de săpun solid, ultima fiind închisă în anul 2004. Pandemia de coronavirus a provocat o criză în producţia de săpun, după ce autorităţile au încurajat spălatul pe mâini. Pe piaţa locală din România se produce doar săpun lichid, românii cheltuind peste 200 de milioane de lei anual pe săpun, cea mai mare parte a sumei fiind alocată de către varianta de săpun solid.

RomaniaTV.net
19 iun. 2020, 06:58
România nu are de 16 ani nicio fabrică de săpun solid. Pandemia de coronavirus a provocat o criza a spălatului pe mâini

În primele trei săptămâni ale stării de urgenţă, vânzările de săpun s-au triplat. România nu are nicio fabrică de săun solit, iar în cazul săpunului lichid, în mare parte acesta este produs în alte ţări.

Citeşte şi: Cum distruge săpunul coronavirusul. Explicaţiile oamenilor de ştiinţă

„În trecut exista producţie de săpun solid în România. Un astfel de produs are un conţinut foarte mare de grăsimi în compoziţie. Colgate a avut o fabrică mare în Bucureşti – Stela – unde producea grăsimi. Era şi furnizorul nostru pentru că grăsimea se foloseşte şi la alte produse cosmetice, însă în cantităţi mult mai mici”, spune Mircea Turdean, CEO-ul celui mai mare producător local de cosmetice, Farmec Cluj-Napoca.

Românii cheltuie anual peste 200 milioane lei pe săpun, piaţa fiind aşteptată să crească în 2020 cu 2% faţă de anul anterior, dar fiind cu 40% mai mare faţă de acum circa un deceniu. Săpunul solid reprezintă 60% din vânzările totale, însă ponderea scade continuu în condiţiile în care sortimentul lichid câştigă tot mai mulţi adepţi.

Citeşte şi: Institutul „Matei Balş” nu mai are locuri pentru pacienţii cu coronavirus. Toate cele 640 de locuri au fost ocupate

În România nu există un CAEN (obiect de activitate) special pentru producţia de săpun. Acest domeniu este încadrat într-un sector mai amplu, 2041 – Fabricarea săpunurilor, detergenţilor şi a produselor de întreţinere. La finalul lui 2018, ultimul an pentru care există date publice, existau 224 de companii cu acest obiect de activitate, cu afaceri de peste 1 mld. lei. Piaţa a crescut ca valoare în ultimii ani însă ea este concentrată la vârf în mâinile producătorilor de detergenţi pre cum Dalli, Detergenţi (P&G), InterstarChim sau Unilever. Există de asemenea multe companii mici apărute în ultimii ani în domeniu, însă e vorba de afaceri antreprenoriale care au mai degrabă producţie artizanală, fie că e vorba de săpun sau alte produse de întreţinere.

„Săpunul solid îl importăm din Grecia, nu sunt fabrici specializate în România. Săpun lichid producem în România atât sub marca Igienol, cât şi private label pentru retaileri”, spune Kostas Fidanakis, directorul comercial al InterstarChim, companie cu acţionar elen, ce are o fabrică în Bucureşti. Firma mai produce şi detergent şi alte bunuri de curăţenie pe plan local.

Există însă multe sectoare unde România nu are nicio fabrică majoră, precum săpunul, pasta de dinţi şi chiar ciocolata.

SURSA: ZF.ro