România nu se află în ultimele trei ţări din UE ca salariu minim. Românii cu venit minim pe economie câştigă 250 de euro în plus faţă de bulgari

Un număr de 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene aveau, la 1 ianuarie 2025, salarii minime naționale reglementate prin lege, potrivit datelor publicate de Eurostat. Excepție fac cinci țări – Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia – care nu au un salariu minim stabilit la nivel național.
Filip Stan
13 mai 2025, 18:54
România nu se află în ultimele trei ţări din UE ca salariu minim. Românii cu venit minim pe economie câştigă 250 de euro în plus faţă de bulgari

În ansamblu, salariile minime brute lunare în Uniunea Europeană variau considerabil la începutul acestui an, de la 551 de euro în Bulgaria, la 2.638 de euro în Luxemburg. România se afla în partea inferioară a clasamentului, cu un salariu minim brut de 814 euro, al patrulea cel mai mic din UE, după Bulgaria (551 euro), Ungaria (707 euro) și Letonia (740 euro).

În total, zece țări membre aveau salarii minime brute lunare sub pragul de 1.000 de euro. Alături de România, în această categorie mai intrau Slovacia (816 euro), Cehia (826 euro), Estonia (886 euro), Malta (961 euro), Grecia (968 euro) și Croația (970 euro).

Alte șase țări înregistrau salarii minime brute cuprinse între 1.000 și 1.500 de euro: Cipru (1.000 euro), Portugalia (1.015 euro), Lituania (1.038 euro), Polonia (1.091 euro), Slovenia (1.278 euro) și Spania (1.381 euro), potrivit Libertatea.

La polul opus, în șase state membre, salariile minime depășeau 1.500 de euro lunar. Acestea erau Franța (1.802 euro), Belgia (2.070 euro), Germania (2.161 euro), Țările de Jos (2.193 euro), Irlanda (2.282 euro) și Luxemburg, care rămâne liderul detașat cu un salariu minim de 2.638 de euro.

Conform Eurostat, diferența dintre cel mai mare și cel mai mic salariu minim național în termeni nominali era de 4,8 ori, reflectând o disparitate economică majoră între statele membre.

Disparități atenuate când se ține cont de diferențele de prețuri

Totuși, acest decalaj se reduce semnificativ atunci când se iau în considerare diferențele de nivel ale prețurilor din fiecare țară, prin utilizarea standardului puterii de cumpărare (PPS). Astfel, salariile minime ajustate pentru diferențele de cost al vieții devin mai comparabile între state.

Exprimat în PPS, cel mai mic salariu minim ajustat era înregistrat în Estonia – 878 PPS/lună, iar cel mai mare în Germania – 1.992 PPS/lună. Acest lucru reduce raportul între valorile extreme la doar 2,3, față de 4,8 în termeni nominali.

Astfel, țări cu salarii minime nominale mai mici, dar cu costuri de trai mai reduse, cum este cazul României sau Bulgariei, au o poziție relativ mai bună în termeni reali, comparativ cu statele din vestul UE, unde costurile vieții sunt semnificativ mai ridicate.

Un alt indicator important este raportul dintre salariul minim și câștigul salarial median, care arată în ce măsură salariul minim asigură un venit decent în contextul economic al fiecărei țări.

În 2022, cele mai mari ponderi ale salariului minim raportat la salariul median s-au înregistrat în Franța, Portugalia și Slovenia, unde salariul minim reprezenta 66% din câștigul lunar brut mediu. Aceste valori depășesc pragul recomandat de 60% pentru un salariu minim echitabil, conform orientărilor europene.

La polul opus, în patru țări salariul minim era sub 50% din salariul median: Belgia (49%), Malta (46%), precum și Estonia și Letonia (43% în ambele cazuri), ceea ce sugerează că în aceste țări, lucrătorii plătiți cu salariul minim se confruntă cu un risc mai mare de sărăcie relativă.

Citeşte şi: Concedieri colective într-un alt judeţ din România, criza se adânceşte. Peste 700 de oameni, daţi afară de cel mai mare angajator local

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Nouă obligație pentru gunoi. Regulă impusă prin lege în România din 1 iunie. Cât va costa
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
„Marea de la munte”, din pântecul Carpaților. Decizia lui Ceaușescu i-a schimbat definitiv soarta
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment despre mașinile second-hand din România. Toți șoferii trebuie să contacteze RAR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou studiu arată că sfârşitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea