România nu va avea probleme cu furnizarea gazelor naturale și a energiei electrice către populație

România nu va avea sincope în ceea ce privește furnizarea gazelor naturale și a energiei, în condițiile în care procentul de înmagazinare a gazelor s-ar putea apropia de 90%.

30 sept. 2022, 06:05
România nu va avea probleme cu furnizarea gazelor naturale și a energiei electrice către populație

România stă bine la stocul de gaze. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, procentul de înmagazinare a gazelor naturale este mai mare de 80% și speră că se va apropia de 90% la începutul lunii noiembrie.

„Sperăm să ne apropiem de 90% la începutul lunii noiembrie și, din această perspectivă, cu siguranţă, mesajul meu este că nu vom avea sincope în furnizarea gazelor naturale şi a energiei electrice către populaţie şi actorii industriali. Ceea ce este important în acest moment este că, împreună, pe de o parte, autorităţile, producătorii, împreună cu societatea, consumatorii casnici şi consumatorii industriali să fim solidari în acest efort care se desfăşoară la nivel european”, a declarat acesta în cadrul conferinței „Energia în priză”, organizată de ziarul Bursa, conform Agerpres.

Citește și: Ce depozite de gaze naturale are România pentru la iarnă. Cum stau vecinii din Europa de Est

Secretarul de stat a precizat că măsurile luate de Guvern au ca scop ajutorarea consumatorilor casnici și a anumitor sectoare industriale, pentru ca aceștia să treacă cu bine de această perioadă.

„Ştim foarte bine că suntem parte a unei pieţe europene de energie, ştim că toate bursele, toate pieţele sunt interconectate prin acelaşi mecanism şi, pe de altă parte, ştim foarte bine că nu ne putem acoperi în acest moment întregul necesar de energie – şi de energie electrică şi de gaze naturale – din producţia naţională. Deci, importăm. Există momente, aşa cum ştim cu toţii, momente în care avem o supraproducţie. În acele momente exportăm. Dar, această liberă circulaţie a produselor, a energiei electrice, a gazelor naturale, conduce către un preţ care se formează la nivel european. Acest preţ ne afectează pe toţi”, a mai spus Adrian Drăgan.

Oficialul a precizat că Ministerul Energiei derulează un apel de proiecte pentru producție de hidrogen.

„Se află în evaluare apelul de producţie din surse regenerabile, în care consumatorii industriali au avut un punctaj suplimentar pentru a reuşi să se transforme în prosumeri şi, astfel, de a avea un impact pozitiv asupra balanţei energetice şi a costurilor cu energia în costurile totale pe produsul finit. Pe de altă parte, deja avem schema aprobată şi, sperăm, într-o săptămână să fie aprobată ordonanţa de urgenţă pentru sprijinul marilor consumatori industriali care au avut un impact semnificativ al activităţii datorat creşterii preţului certificatelor CO2, vechea schemă care a fost instituită prin ordonanţa 81. Avem în derulare apelul de proiecte pentru producţia de cogenerare de înaltă eficienţă pentru termie urbană”, a spus el, menţionând că doar pentru temie urbană se alocă 300 milioane de euro.”

Citește și: Rețelele mobile ar putea fi oprite în cazul unor întreruperi masive de energie electrică. Statele europene iau măsuri în această privință