România nu va fi implicată într-un posibil război Rusia – Ucraina. Anunţul ministrului Apărării

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a dat asigurări că nu va fi un război în care să fie implicată România, motiv pentru care nu se impune convocarea unei şedinţe extraordinare a CSAT din cauza crizei din Ucraina.

20 ian. 2022, 23:58
România nu va fi implicată într-un posibil război Rusia – Ucraina. Anunţul ministrului Apărării

România nu va fi implicată într-un posibil război Rusia – Ucraina. Ministrul Apărării a precizat care sunt motivele pentru care nici NATO nu va reacţiona militar.

„Pentru cei care sunt îngrijorați – în primul rând, NATO, așa cum a anunțat Secretarul General Stoltenberg, nu va reacționa, indiferent de ceea ce se întâmplă la granița Ucrainei. Nu va reacționa militar, pentru că este clar că Ucraina nu este membru NATO, iar tratatul nord-atlantic arată că nu reacționează militar decât dacă sunt amenințate țări care sunt în NATO”, a explicat Vasile Dîncu, joi, la TVR, potrivit Mediafax.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Rareş Bogdan renunţă la scandalul din coaliţie, pe fondul crizei din Ucraina. „Suntem într-o criză profundă de securitate care poate escalada”

România nu va fi implicată într-un posibil război Rusia – Ucraina. Vasile Dîncu: „Este doar parte a NATO și reacționează împreună cu Alianța”

Ministrul Apărării a subliniat că România nu va fi implicată într-un eventual război.

„Nu va fi război, este clar, în care să fie implicată România. România nu va participa cu trupe. Nu participă nici cu echipament la marea Ucrainei. Deci România este doar parte a NATO și reacționează împreună cu Alianța, în armonie și într-o strategie foarte coerentă”, a mai afirmat ministrul Apărării, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Secretarul de stat american spune că încă din 2008 Putin nu recunoaşte Ucraina ca ţară. Anthony Blinken a dezvăluit conţinutul unei convorbiri cu George W. Bush

De altfel, Vasile Dîncu a considerat că nu se impune convocarea unei ședințe extraordinare a CSAT din cauza situației de la granița Ucrainei.

„Noi comunicăm tot timpul. Cu siguranță vom avea și ședința CSAT, nu ședințe de urgență, pentru că repet, nu este momentul acum să ne impacientăm și nici să luăm măsuri în grabă. Atunci când ai în apropierea un conflict, chiar dacă nu te implică direct, trebuie să te gândești ce se întâmplă cu migrațiile, să vezi ce resurse ai pentru asta, cum gestionezi o situație indirectă”, a punctat ministrul Apărării.

Potrivit sursei citate, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a declarat în repetate rânduri că Alianţa Nord-Atlantică susţine suveranitatea Ucrainei şi va riposta prin sancţiuni economice şi financiare în cazul unei agresiuni a Rusiei.

Oficialul NATO a subliniat, însă, că nu va exista o ripostă militară. „Garanţiile de securitate ale NATO nu se aplică Ucrainei”, a declarat Jens Stoltenberg.

Rusia este acuzată că a mobilizat zeci de mii de militari în apropierea frontierelor Ucrainei şi din acest motiv oficialii de la Kiev se tem de o invazie.

Citeşte şi: Criza din Ucraina ia amploare. Joe Biden, avertisment dur pentru Vladimir Putin: „Va fi dezastru dacă Rusia invadează Ucraina”